Reţete culinare biblice: chiar a mâncat Ioan Botezătorul lăcuste?


În Biblie întâlnim reţete culinare. V-aţi gândit vreodată să le încercaţi? De exemplu, reţeta lui Ioan: miere cu lăcuste Chiar lăcuste să fi fost? E o variantă, dar mai există încă o variantă şi mai apetisantă decât lăcustele. Spun „mai apetisantă”  ca unul care am mâncat lăcuste încercând să văd ce gust au. Erau lăcuste de România, mai exact de Făgăraşi. Cu siguranţă gustul a fost diferit de cel al lăcustelor asiatice, dar am încercat. Au avut gust de pui cele pe care le-am încercat? Neah! A fost asemănător cu gustul de(-l) pui… la gunoi. Gâinaţ pe româneşte. Do not try this at home! You can’t anyway. Lăcustele nu cresc în casă, ci în natură 🙂

Diferenţa o face grecescul Ακριδες, la noi tradus cu „lăcuste”. Ακρις, singularul, poate fi tradus „lăcustă”, dar se poate referi şi la partea de sus a unui copac sau mai exact fructul. Nu era nici o problemă dacă Ioan ar fi mâncat lăcuste din când în când, dar problema este că textul din Matei 3:4 sau Marcu 1:6  vorbește de un stil de alimentaţie. Ioan nu ar fi putut mânca lăcuste tot anul pentru că nu existau lăcuste în orice perioadă a anului. Mai mult de atât, nu în fiecare an ţara era populată de lăcuste încât Ioan să poată mânca la bunul lui plac sute de lăcuste. Lăcuste non-stop ar fi însemnat secetă non-stop. Credeţi-mă, avea nevoie de multe pentru că nu sunt foarte consistente.

Dacă vom privi la părinţii bisericii, vom vedea că aceştia nu traduc Ακριδες cu „lăcuste”. De exemplu, Chrysostom (Ioan Gură de Aur), în timp ce-i compară pe Ilie şi Ioan, spune că unul a trăit în munţi, celălalt şi-a petrecut timpul în deşert; unul a fost hrănit de corbi, celălalt a mâncat „akridas botanon”. Aceasta nu este singura predică în care putem găsi indicii că ar fi vorba de o plantă, ci şi în alte predici ale lui Chrysostom putem oberva fraza „akridas ek botanon”, iar aceasta este tradusă în latină prin „summitates plantarum” (găsiţi un eseu ce dezbate în detaliu tema AICI. Foarte multe surse dintre părinţii bisericii sunt citate.)

Unul din pomii ce abundă în deşerturile din Israel este roşcovul. Cam aşa arată pomul şi păstăile lui:

Aceste fructe erau considerate hrana săracului. Fiul risipitor mâncă această hrană în Luca 15:16. Erau din belşug încât şi în vreme de secetă erau date porcilor. Pe lângă aceasta, gustul roşcovelor este chiar bun, fiind asemănător cu cel al ciocolatei (poţi citi AICI).

Ce ziceţi? Preferaţi lăcuste sau roşcove. Chiar sunt curios să văd ce gust au cu miere.

Mâine vă prezent o reţetă simplă şi extraordinar de gustoasă care se găseşte tot în Biblie.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Curiozităţi biblice, Reţete culinare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Reţete culinare biblice: chiar a mâncat Ioan Botezătorul lăcuste?

  1. Retete zice:

    Bine ati revenit, la mult ani!

  2. Pina la urma ioan botezatorul de adevarat e ca el a trait in pustie

  3. A trait ioan b in pustiu..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s