Bacalaureat 2012: mă minte, nu mă minte…


Am trăit acest eveniment important printre absolvenți de clasa a 12-a. Le-am văzut fețele stresate înainte de primirea rezultatelor, cât și bucuria de după. Le-am văzut și îndoielile, luptele interioare. Dacă vreunul dintre voi crede că aceste rezultate sunt 100% cinstite, se înșeală. Cel puțin în județul Bihor au fost mulți elevi care au copiat. Într-o școală, se spune că în 10 din 12 clase s-a putut copia. „Regimul” a fost mai puțin tensionat ca anul trecut în ciuda faptului că au fost camere de supravegheat în toate clasele. Prin urmare, procentul de promovare (atenție, nu promovabilitate) de 43% e mincinos. Eu aș spune că s-ar mai putea scădea până la 10 procente.

Am fost dezamăgit să văd că tineri din bisericile noastre au ales să copieze. Nu doar atât, au fost unii care au mințit știind că ar face o impresie proastă dacă ar spune adevărul. Pentru aceștia a contat mai mult un rezultat mincinos decât un rezultat cinstit.

Poate că-n mintea multor tineri a apărut întrebarea: „Ce, doar n-oi fi io mai prost ca Ponta?”  Ei bine, o notă de trecere furată nu te face competent. Te face un hoț incompetent cu notă de trecere. Tot așa, un titlu de doctorat primit cu „ajutorul” unei lucrări plagiate nu te face doctor, ci un deținător al unui titlu ce nu reflectă realitatea și un plagiator incompetent să scrie o lucrare amplă folosindu-și exclusiv „obiectul” dintre urechi după ce timp de 24 de ani (includ aici și grădinița) a muncit la dezvoltarea respectivei „proprietăți.”

E vremea ca standardul educațional al fraților din biserică să se ridice deasupra sistemului. E timpul ca noi să fim cap și nu coadă. Acesta presupune însă muncă. Multă. Întâietatea în fapte bune se deprinde (Tit 3:14), nu o primim de la Duhul Sfânt peste noapte.

E vremea ca părinții să nu-și mai încurajeze odraslele să facă tot ce le stă în putință pentru ca ei să nu fie făcuți de rușine de notele luate. Mie mi-ar fi rușine să mă laud cu o notă câștigată pe nedrept. Dacă nota respectivă nu reflectă realitatea, cum mă pot lăuda cu ea?

E vremea ca să fim un exemplu și să luăm atitudine. Dar schimbarea nu poate începe decât de la păstori. Ei să fie aceia care să predice un standard ridicat părinților ca aceștia să-l dezvolte în viața copiilor și să-i învețe pe aceștia că nu trebuie să desconsidere notele câștigate pe merit, chiar dacă acestea sunt mai mici.

Alegerile greșite ale celor din jur nu sunt o motivație corectă. Dacă sistemul merge într-o direcție nu înseamnă că și noi trebuie să-l urmăm. Dacă profesorii te lasă să copiezi nu înseamnă că trebuie s-o faci. Rise above.

Ahtierea după note e una din marile cutume ale românilor (aici includ atât părinții cât și copiii). Da, sistemul îndeamnă la asta (la facultate se intră pe locurile cu bursă în funcție media de la bac), dar nu înseamnă că aceasta ne oferă dreptul să fim necinstiți. Rise above. Scopul notelor este să reflecte realitatea cunoștințelor unei persoane, însă ele nu sunt un scop în sine. Scopul elevului sau al studentului este să acumuleze informații pentru a-i fi utile în viață sau pentru ceea ce se pregătește să devină. Proștii învață pentru notă, deștepții învață pentru ei spunea un profesor universitar.

Sunt un visător incurabil, cred că sistemul poate fi schimbat. Visez ziua-n-amiaza mare la momentul în care copiii mei (dacă va îngădui Domnul) vor da bacalaureatul. Visul meu? Copiatul să devină o excepție, nu o regulă. Suntem pe calea cea bună datorită camerelor de filmat, dar încă este loc de mai bine. Lucrurile nu pot fi schimbate însă dacă și standardul nostru nu se schimbă.

P.S. Îi felicit pe toți aceia care au luat bacul în mod cinstit și onest.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Educație și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s