Ce spun mărturisirile de credință baptiste și penticostale despre divorț


Am scris recent despre divorț și vreau să vedem ce au de spus și mărturisirile de credință despre acest subiect. Am scris cu italic propriul comentariu.

Iată tot ce este scris la capitolul căsătorie în mărturisirea de credință baptistă:

XIV. Despre casatorie

Noi credem si marturisim ca, in conformitate cu Sfintele Scripturi, casatoria este oranduita de Dumnezeu.
Gen.1:27,28 „Dumnezeu a facut pe om…parte barbateasca si parte femeiasca. Dumnezeu I-a binecuvantat si le-a zis:,,cresteti si inmultiti-va, umpleti pamantul si stapaniti-l.”
Casatoria este actul de buna voie prin care un barbat si o femeie consimt sa traiasca impreuna toata viata. Barbatului ii este ingaduit sa aiba o singura femeie, ca sotie; la fel si femeii ii este ingaduit sa aiba un singur barbat, ca sot. Dupa moartea unuia din soti, cel ramas se poate casatori.
1 Cor.7:39, Rom.7:2 „O femeie maritata este legata de lege cata vreme ii traieste barbatul; dar daca-I moarebarbatul, este sloboda sa se marite…”
Intrucat si casatoria este o oranduiala cetateneasca, ea trebuie intai incheiata cu acte dupa legile statului, apoi urmeaza binecuvantarea Bisericii. Noi tinem ca cei ce sunt crestini sa incheie o casatorie numai in Domnul, adica numai cu credinciosi.
2 Cor.6:14 „Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi.” 1 Cor.7:39 „…este sloboda sa se marite cu cine vrea, numai in Domnul.”
Casatoria nu trebuie desfacuta prin divort. Divortul este un lucru oprit pentru cei credinciosi.
Mal.2:16 „Caci Eu urasc despartirea in casatorie.” Mat.19:6 „Deci, ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta.”
In cazul de adulter dovedit sau a unei parasiri rautacioase a caminului, credem ca Sfanta Scriptura admite divortul.
Mat.19:9 „Isus le-a raspuns:,,…oricine is lasa nevasta, afara din pricina de curvie, si ia pe alta, preacurveste.” 1 Cor.7:15 „Daca cel necredincios vrea sa se desparta, sa se desparta; in imprejurarea aceasta, fratele sau sora nu sunt legati.”

Formularea In cazul de adulter dovedit sau a unei parasiri rautacioase a caminului, credem ca Sfanta Scriptura admite divortul mi se pare una greșită în special în prima ei parte. Din această frază înțeleg destul de clar că eu am dreptul să-mi părăsesc soția dacă voi putea dovedi că m-a înșelat. Cu alte cuvinte, pe cei din jur trebuie (știu nu ne place, dar ni se cere) să-i iert, indiferent de greșeală, dar soția nu sunt obligat să mi-o iert dacă a greșit față de mine. Din păcate, destul de mulți oameni din bisericile noastre au această înțelegere despre adulter și divorț. 

Chiar și ultima parte, părăsirea răutăcioasă a căminului, este greșită. Oare aceste păcate sunt hula împotriva Duhului Sfânt de nu suntem obligați să le iertăm? Cred că dacă partenerul renunță la faptele sale de părăsire a căminului și nu o mai face, există cale de întoarcere, există iertare după cum Dumnezeu ne-a iertat pe noi în Hristos. 

Iată ce are de zis și mărturisirea de credință penticostală:

24. Noi credem că familia, prin căsătorie, este o instituţie divină aşezată de Dumnezeu. Familia este o instituţie divină şi biblică. Ea a fost hotărâtă de Dumnezeu, chiar primilor oameni: Adam şi Eva (Genesa 2:18-24).

Prin căsătorie, Dumnezeu face legătura intimă şi sfântă între soţ şi soţie, formând din amândoi un singur trup (Matei 19:5). Cine hotărăşte în inima lui să rămână necăsătorit este liber (1 Cor. 7:7-8, 34, 40).

Bărbatul este dator să-şi îngrijească, să-şi iubească şi să-ţi cinstească soţia, ca pe trupul lui (Petru 3:7; Coloseni 3:19). El este capul femeii şi al familiei (1 Cor. 11:13). Soţia a fost creată şi rânduită de Dumnezeu să fie de ajutor bărbatului ei (Genesa 2:18). Ea este datoare să-1 iu­bească şi să i se supună (Tit 2:4-5; Col. 3:18).

Căsătoria se oficiază întâi la ofiţerul stării civile, urmând căsătoria religioasă prin binecuvântarea Domnului, în Biserică.

Cuvântul lui Dumnezeu nu permite ca un credincios să se căsătorească cu o necredincioasă sau invers (Deut. 7:3; 1 Cor. 7:39; 2 Cor. 6:14)

DIVORŢUL — nu este îngăduit de Cuvântul lui Dum­nezeu, afară de cazul de adulter dovedit (Matei 19:6-9).

Concubinajul şi avortul nu sunt îngăduite de Dumnezeu (Evrei 13:4; 1 Cor. 6:18-20; Galateni 5:19; Exod 20:13).

RECĂSĂTORIREA — este îngăduită de Cuvântul lui Dumnezeu numai atunci când unul din cei doi soţi a trecut din viaţă (Rom. 7:1-3).

Nu se admite recăsătorirea atunci când despărţirea s-a făcut din alt motiv decât cel biblic. Cuvântul lui Dumnezeu nu admite aceasta, ci doar o reîmpăcare sau renunţare la recăsătorire (1 Cor. 7:10,11).

La fel ca și în mărturisirea de credință baptistă, divorțul este permis în caz de adulter. Impresia mea este că exegeza e făcută în conformitate cu bunul simț cultural. Oare nu așa fac și păgânii? M-ai înșelat, te părăsesc.

Biblia trece însă dincolo de bunul simț comun și impune norme morale ce strivesc dorințele noastre. 

Publicitate
Acest articol a fost publicat în despre familie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ce spun mărturisirile de credință baptiste și penticostale despre divorț

  1. bejan valeriu zice:

    salut ; cum comentati biblic cazul meu ? fosta sotia dupa repetete adultere ne-a abandonat (eu si 4 copii minori-evident copiii nostri facuti in perioada cand nu existau dubii de tradare ba chiar eram multumit de o sotie credincioasa iar eu mereu loial si fidel mariajului) dupa 7 luni aceasta a nascut ca rezultat noii sale relatii atunci am decis sa bag eu divort si am ramas pana azi alaturi de cei 4 copii desi nu ma impac cu ideea singuratatii iar starea mea nu o regasesc in sf scripturi poate nici voi nu aveti destula lumina sa ma lamuriti astept cel putin o incurajare multumesc

  2. Maruntelu Vasile zice:

    EU cum sa fac fratilor mam casatorit ca asa a vrut parinti nea obligat mentionez ca nu eram pocaiti nici eu si nici unul din familiede la prima seara nu neam inteles mea spus direct ca nu ma iubeste timp de 15 ani am cautat sa fie bine dar nam reusit in acest timp am dat de ea in apartamentul unei vrisoare de a ei el in bae si ea in bucatarie copii au fost dati afara din apartament si dumnezeu a facut sa vad acest eveniment ne placut mam pocait si am incercat sa traesc in preuna dar foarte greu num spala si nu se culca cu mine lipsa de acasa nopti si am indurat inca 5ani mea dat fata dupa un ne credincios si ma rugat sai dau bani sa plece dupa fata in spania eam dat bani sa vina cu fata acasa dar dupa 3 luni mea spus ca sa ma casatoresc ca nu mai vine acasa eu am picat in curvie cu o femeie care a avut 3 copi dar mam casatorit cu ea am divortat de prima acum dupa 11 ani sa pocait si ea dar cu pretentie ca eu sa nu predic in biserica datim un sfat ce sa fac ma puteti suna la nr 0763423198 marumntelu vasile va rog ajutatima cu un sfat este o situatie foarte delicata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s