Ingredientele cheie ale fabricilor de diplome: „manglirea” și „pilirea”


Un tânăr se pregătește să dea bacalaureatul. A învățat, e pregătit, e citit. Îl dă, îl ia cu o notă foarte mare fără să copieze. La fel și majoritatea colegilor, cu excepția ultimei părți: „fără să copieze.” Copiază până se înfundă wc-urile. Intră la facultate cu medii de peste 9.50 (ce e sub deja e considerată medie „pigmeu”), au loc chiar și la fără taxă cu o astfel de medie. Să nu vă întristez prea mult, să-i facem și tânărului nostru loc pe un astfel de loc.

Vine sesiunea. Materia e multă și grea, dar tânărul nostru muncește, studiază zi și noapte și reușește să ia la cele mai grele examene medii de 8-9. Așa consideră el că e moral să facă și bine face.

Colegii, mai „dăștepți”, nu sunt sfioși și copiază, plagiază, cumpără lucrări (cum se zice mai nou, mai „manglesc”) că doar munca doare, iar cluburile nu pot funcția fără ca ei să fie prezenți la datorie. Și-n plus, vorba aia: laic tichăr, laic piupil. La ritmul alert în care sunt secerate pe capete lucrările de cercetare ce le demonstrează (c)academicele (in)competențe ale domnilor profesori  nu prea mai ai ce să te aștepți de la studenți.

Tot așa 3-4 ani. Pleacă fiecare în lumea largă să-și caute locuri de muncă. Și tânărul nostru și ceilalți își scot diplomele. El are note mai mici, dar pe merit, ceilalți mai mari, dar pe „știu ei ce.”

Piața muncii este supra saturată de cetățeni calificați așa că nu poate oferi decât un număr restrâns de slujbe calificate. Tânărul nostru absolvent își depune cv-ul în domeniul său, doar de-asta a studiat de s-a rupt, să exceleze în ce iubește să facă. Așa fac și colegii lui. Mulți dintre ei, ca și el, nu primesc slujba dorită, doar cererea e mare, iar oferta e cam „furnicoasă.” Alții dintre colegii săi, în schimb, încep să scoată pilele din buzunar. Piliți au fost în facultate, „pilitori” și după.

Avantajul lor că au, nu? Doar nu credeați că trăim într-o societate care răsplătește sudoarea muncii?

Mai o mită, mai un telefon, s-a rezolvat. Mama și tata au făcut tot ce le-a stat în putință ca progenitura lor să lucreze unde și-a dorit și pe bani mulți. Nu contează că nu merită și că nu e calificat. Nu contează că-și face munca-n doru lelii. Lasă că nu știe nimeni. Important e  păstreze aparențele, iar cel mai mare hop, diploma, e trecut deja. Asta contează, s-o ai la dosar.

Societatea noastră (sunt și excepții, nu generalizez) nu este una meritorie, ci una „pilitorie.” Avem o piață a muncii atât de „pilită” încât nu mai știe de ea. Umblă bezmetică și se dă cu capul de toți economiei în căutarea normelor deontologice ale angajatorilor.

Piliți au fost în facultate, „pilitori” și după.

Cunosc n cazuri de tineri cu facultate ce n-au găsit decât slujbe necalificate. De ce?

Pentru că piața e saturată de diplome câștigate fără muncă și pe nedrept. Șansele sunt cam aceleași pentru toți, dar nimeni nu-i știe pe cei care au un 9 sau 10 trecut pe drept pe diplomă. Și-așa sunt puțini aceia. Ce înclină balanța este „pila.” Astfel tânărul nostru calificat și competent ajunge să lucreze pe salariul minim deși și-a rupt coatele pe băncile liceului și facultății.

De ce?

Din cauza ingredientelor cheie ale fabricilor de diplome: „manglirea” și „pilirea.”

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Întâmplări, economie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ingredientele cheie ale fabricilor de diplome: „manglirea” și „pilirea”

  1. Este doar o chestiune de timp pana cand angajatorii isi dau seama pe cine au angajat. Pentru ca un om care merita angajat are urmatorii cinci factori: Inteligenta, atitudine pozitiva, integritate, abilitati de comunicare si experienta. Citeste postarea de pe blogul meu sa vezi mai multe despre acest lucru: http://www.emiiovan.wordpress.com/2012/05/11/succesul-financiar/#more-188

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s