Opus Clavicembalisticus, piesa ce durează 4 ore: cea mai grea partitură înregistrată în Guiness Book of Records


Zilele acestea m-am gândit să caut cea mai grea piesă pentru pian. Desigur, căutarea este subiectivă pentru că părerile pot să difere. Totuși am dat peste un compozitor nu prea cunoscut.

S-a născut în 1892 în Anglia și îl cheamă Kaikhosru Shapurji Sorabji, de origine indian parsi (zona Mumbai).

Piesa Opus Clavicembalisticus a terminat-o pe 26 iunie 1930 și durează aproximativ 4 ore, iar la vremea respectivă a fost înregistrată de Guiness Book of Records ca fiind cea mai lungă. Între timp, compozitorul a reușit să mai scrie o piesă de 484 de pagini (nu A4, ci A3!!!) care durează 8 ore (depinde de tempo). Piesa se numește Symphonic Variations. Nu este cea mai lungă pentru că după aceasta a mai scris Second Simphony pentru orgă, simfonie ce durează 9 ore!!! How sick could you be to write that much?

Se spune că există doar doi oameni care să fi realizat o înregistrare completă a piesei Opus Clavicembalisticus. Faptul că nu o găsesc pe youtube ar fi un indiciu pentru susținerea acestui punct 🙂

Am găsit câteva părți din piesă totuși. Iată o interpretare impecabilă:

Sună halucinant și improvizat. Nu pare a avea o temă dacă veți asculta și celelalte părți, dar nu vă lăsați înșelați de aparențe. Când a terminat de scris partitura, i-a scris unui prieten:

With a wracking head and literally my whole body shaking as with ague I write this and tell you I have just this afternoon early finished Clavicembalisticum… The closing 4 pages are so cataclysmic and catastrophic as anything I’ve ever done — the harmony bites like nitric acid — the counterpoint grinds like the mills of God…

Asta da descriere 🙂

Finalul se încheie astfel:

Fără armonie, atonal, muzica lui Sorabji reprezintă foarte bine secolul XX. Fără norme, fără absolut. Cine ar asculta a doua oară o astfel de piesă? Este creată doar pentru a șoca, pentru a zgudui, nu pentru a atinge, pentru a mângâia sufletul. Finalul? NONSENSE

Aceasta este structura, primul video fiind înregistrarea Cadenzei I, adică din partea a doua, iar cel de-al doilea este Coda-Stretta.

Pars Prima
I Introito
II. Preludio-Corale
III. Fuga I
IV. Fantasia
V. Fuga a due soggetti
Pars Altera
VI. Interludium Primum (Thema cum XLIX Variationibus)
VII. Cadenza I
VIII. Fuga Tertia Triplex
Pars Tertia
IX. Interludium Alterum (Toccata, Adagio, Passacaglia cum LXXXI Variationibus)
X. Cadenza II
XI. Fuga IV. Quadruplex
XII. CodaStretta
Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultură, Literatură, Muzică;, Șocant, Istorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s