Viii-s pentru pupat, morții pentru îngropat


Mai bine să te duci într-o casă de jale decât să te duci într-o casă de petrecere; căci acolo îţi aduci aminte de sfârşitul oricărui om, şi cine trăieşte îşi pune la inimă lucrul acesta. Eclesiastul 7:2

Ieri l-am luat pe bunicul meu de la casa lui pentru că ne spunea că nu se simte bine. Ai mei au hotărât că e mai bine să-i poarte ei de grijă pentru o scurtă vreme. Uscat, slab de-i cuprinzi bicepsul cu o mână, am stat lângă patul lui cu un gust amar. Până acum, când vedeam că nu mai poate, ne spuneam unul altuia „Ce să-i faci? Bătrânețea.” Astăzi m-am surprins răspunzând cu aceste cuvinte, dar mi-am dat că trebuie să înlocuiesc ultimul cuvânt cu cel care începe cu „m.” Nu-mi place, dar n-avem ce face. Moartea este tributul pe care îl plătim păcatului.

De mic mi-a fost frică de momentul în care-l voi pierde pe tataie. Îmi aduc aminte de o seară din copilăria mea în care am plâns aproape o jumătate de oră stând în pat și gândindu-mă că va veni o zi în care tataie va muri. A fost bunicul de care m-am simțit cel mai apropiat (da, și nepoții au voie să aibă bunicii lor favoriți). Nu știu motivul. Poate personalitatea lui blândă și dragostea fierbinte pentru Dumnezeu pe care o emana la fiecare discuție. L-am perceput mereu ca o persoană calmă, uneori flegmatică. E bunicul de la care am moștenit cele mai multe trăsături. Sunt singurul care a moștenit culoarea ochilor săi.

Am stat lângă patul lui ieri și nu m-a recunoscut. Nu mai vede aproape deloc. Așa cum e, ne-a îndemnat să-l iubim pe Domnul și să-i fim credincioși. Regretul lui? Că nu-l mai poate mărturisi oamenilor. Îndemnul? Vorbiți oamenilor despre dragostea lui Dumnezeu. Sunteți liberi, nu vă amenință nimeni și nu vă bagă nimeni în pușcărie dacă o faceți.

L-am întrebat ce cântare vrea să-i cântăm. „Aș vrea Isuse scump să fiu ca Tine” a spus fără să stea pe gânduri. Am început să cânt aceste minunate versuri cu Alina, dar n-am reușit să termin prima strofă. Am plâns ca un copil, cum n-am mai plâns de ani de zile. Nu pentru că îmi vedeam bunicul murit. Nu. Plângeam gândindu-mă la ce înseamnă să fiu ca Isus Hristos și să-l las pe El să facă din mine ce dorește. Aveam în fața mea o mărturie vie. Un pribeag bătrân care-a trăit versurile acestei cântări. N-a făcut-o perfect, sunt conștient, dar a făcut-o dând ce a avut mai bun. Zile întregi plecat să vestească evanghelia și mii de ore petrecute în rugăciune.

Acum așteaptă ca să-i fie schimbată casa.  Și-o dorește. Noi nu. Aș vrea să am ocazia să mă bucur mai mult de prezența bunicului, să apuc măcar să-i scriu biografia cât încă e în viață. Măcar această amintire despre el să le-o pot oferi copiilor mei. Nu știu dacă Domnul îi va mai da zile sau nu. Să mă mai înfrupt  încă puțin din experiența sa cu Domnul. A fost o vreme pentru toate acestea, iar eu am neglijat-o. Da, acesta e regretul meu.

Îndemnul meu? Nepoți, dacă aveți bunici în viață, prețuiți-i, petreceți timp cu ei și învățați din experiența lor. Copii, să nu vă uitați părinții. Iubiți-i cât mai pot fi iubiți și vorbiți cu ei cât se mai poate. Acum e timpul să-i pupați pe cei dragi, nu când se află în coșciug.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în despre familie, Viaţă şi moarte și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Viii-s pentru pupat, morții pentru îngropat

  1. Carmen zice:

    Cata dreptate poti sa ai…si eu mi-am pierdut ambii bunici si stiu ce inseamna. Imi pare sincer rau Beni ca ti-ai pierdut bunicul, condoleantele mele sincere.

  2. „Acum așteaptă ca să-i fie schimbată casa. Și-o dorește [….] într-un trup suferind și slăbit, dar cu un suflet mereu încrezător în Creatorul lui. S-a săturat de Pământ. Sufletu-i tânjește după Cer mai mult ca niciodată.”
    Acest citat (extras din două articole distincte) îmi aminteşte şi de bunicul meu: a murit la câteva zile după ce a împlinit 95 de ani.
    Zicala „cine n-are bătrâni, să-şi cumpere” este întărită cu cât bunicii tinerilor de azi – cum bine remarcă dl. Chris Prunean – au făcut parte „dintr-o generaţie foarte specială pe care Dumnezeu a folosit-o pentru a face trezire spirituală în România”.
    „Să apuc măcar să-i scriu biografia” ar fi un lucru bun. Pentru bătrânul meu, volumul memorialistic despre viaţa lui a fost, poate, cel mai frumos dar pentru el, la bătrâneţe 🙂
    Închei cu un citat din Vindecătoru’, poate nu cel mai potrivit în atare situaţie, însă singurul care îmi vine în minte, acum: „Dumnezeu a întocmit atît de minunat lucrurile vizibile, dar cele nevăzute, Impărăţia Sa spre care ne suim încet, agăţindu-ne de fiecare Cuvînt al Său cu degetele credinţei, ameţind, şovăind dar mai ales iubind, va fi căminul nostru veşnic, bucuria şi liniştea noastră. [….] Pentru că locuinţa unde omul trebuie să simtă că-i aparţine cu adevărat nu e pămîntul, ci locul pregătit de El în cer”.

  3. Beni, citind cuvintele tale despre bunicul tau, am inceput sa lacrimez. Stiu despre bunicul tau putine lucruri, pentru ca la intalnirile de tineret ne-ai mai povestit cate ceva. Dar sunt sigur ca l-a slujit pe Dumnezeu cu multa pasiune si cu multa ravna. Acum 6 saptamani mi-am pierdut si eu bunica. Eu nu mai am niciun bunic, desi am 16 ani. Ce pot sa spun eu este ca tu ai avut har sa il vezi pe bunicul tau pana la varsta aceasta. Ma rog ca Domnul sa-ti fie sprijin in aceste momente si sa-ti fie tarie in incercare!
    De la Emi Iovan!

  4. Corissa zice:

    Eu din pacate nu mai am nici un bunic in viata, si regret enorm ca nu m am bucurat de ei cat timp erau in viata…O sa incerc sa am o relatie mai apropiata nepot bunic pt copii mei, ata pot sa fac. Timpul nu l mai intorci, asta e valabil pt toate pres din jurul nostru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s