Romulus Zăroni, un Becali al guvernului Petru Groza


A fost ministrul agriculturii între 1945-1946. Era un țăran cu patru clase ce a lucrat pe moșia lui Petru Groza. Acesta l-a pus ministru al agriculturii.

Pe seama lui Zăroni s-au făcut multe glume, Alexandru Theodoreanu (alias Păstorel) fiind unul dintre cei mai înverșunați pamfletari ai său. Agramatismul său l-a făcut foarte popular în cercurile intelectuale și nu numai. Iată câteva:

“Pe vremuri, când stelele Uniunii Europene erau mici copile şi deasupra acestor plaiuri strălucea întunecat steaua roşie a Uniunii Sovietice, a existat un personaj pe nume Romulus Zăroni (ministru al Agriculturii şi Domeniilor, apoi al Cooperaţiei în Guvernul Petru Groza), vestit pentru agrmatismul său. Se povesteşte că odată, la o întrunire a cadrelor de frunte ale partidului, a fost impresionat de aspectul unei tovarăşe şi i-a scris un bilet pentru a-şi exprima admiraţia: “Sînteţi unsoare. Maţ fermecat” (în traducere: “Sunteţi un soare. M-aţi fermecat.”)”

Dan Stanciu-Academia Caţavencu, Nr. 19, 16-22 mai 2007

Spune folclorul că Groza l-a invitat pe Păstorel la el în birou şi a trimis după Zăroni, care la vederea lui Păstorel l-a întrebat dacă el face bancuri despre el şi acesta a recunoscut. La care domn demnitar i-a spus supărat:

– Bine, domnule, dar cum îţi permiţi, nu ştii că eu sunt ministru!

Păstorel a cărui minte fugea ca argintul viu, a replicat spre hazul lui Groza:

– Bancul ăsta nu l-am făcut eu, ci domnul Petru GROZA.

Sursa AICI

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Romulus Zăroni, un Becali al guvernului Petru Groza

 1. Ioan C. zice:

  Multumim!
  Am râs cu poftă.

 2. Ruben zice:

  si intr-un final Pastorel a ajuns in puscarie.

 3. Adrian zice:

  nu cred ca este meritata comparatia cu Becali, cel putin nu din punct de vedere al stiintei de carte. Zaroni avea 7 clase, nu patru, avea liceul si o scoala tehnica de agricultura in Germania (vorbea si scria bine in germana). Avea o ferma foarte moderna pentru acea vreme si stia sa faca agricultura. Coposu i-a vizitat ferma si, excluzand optiunile poltice, nu a ramas cu o impresie proasta despre el. Se pare ca Zaroni se pricepea la agricultura cel putin la fel de bine ca Pastorel la bancuri. Din punct de vedere politic, Z. are destule pacate, nu cred ca e nevoie sa-l infatisam mai incult decat a fost.
  Ideea de a numi un fermier (Zaroni era chiabur!) ca ministru al agriculturii nu e tocmai rea. Azi cred ca ar avea mai multe „succesuri” decat multi „titrati” cocotati in functii de raspundere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s