Cât va trăi camera ta foto? Învăță să afli câte poze a făcut un aparat


La fel ca și în cazul oamenilor, viața aparatelor foto nu trăiesc veșnic. De aceea, e important să știi o aproximare a vieții camerei pe care o vei cumpăra. În cazul lor, nu este vorba de timp, ci de câte ori este apăsat declanșatorul. Desigur, declanșatoarele diferă între ele așa că depinde de ce marcă ai.

Cifrele pe care vi le spun sunt estimări, pot trăi mai mult, pot trăi mai puțin (același lucru e valabil și cu oamenii).

Dacă vorbim de camerele mici (compacte se mai numesc) pe care le vezi la fiecare colț de statuie, se estimează că viața lor este de 50.000 de poze. Desigur, numărul poate fi mai mare sau mai mic. Am auzit de compacte ce au trecut de 100.000. În cazul acesta, ți-ai scos investiția cu vârf și îndesat.

De obicei producătorul îți dă o cifră pentru a ști la ce să te aștepți. În cazul compactelor, pentru că există mii de modele, estimarea vieții declanșatorului diferă de la producător la producător. Din câte știu, mai toți producătorii plasează viața compactelor între               40-70.000, majoritatea la 50.000 așa cum am spus anterior.

În a doua categorie intră DSLR-urile semi-profesioniste. Viața declanșatoarelor este estimată la 150.000. În această categorie intră Nikon d300, d3000, d3100, d5000, d5100, d7000, inclusiv d700 care este o cameră full frame profesionistă, și alte modele mai vechi (de Nikon am habar, de Nikon vorbesc – trebuie doar să cunoașteți omologul „canonic” pentru a afla care este shutter life expectancy.)

Cea de-a treia categorie cuprinde DSLR-urile profesioniste: toate seriile de d2 și d3 (și vechiul model d1 din câte știu eu). Viața lor este estimată la 300.000. Am rămas uimit să citesc despre un d2x ce are 690.000 de poze la activ. Posibil, nu zic nu. Și mai surprins a fost să citesc pe acest site despre modele ce au ajuns la 8 milioane de poze!?! Oare miroase mie a minciună? (că tot am vorbit de minciuni)

Pentru a afla câte poze are camera ta, trebuie să downloadezi un program gratuit (EXIF sau orice alt echivalent al acestuia), dai click dreapta pe ultima poză făcută și dai inspect. Acolo ar trebui să-ți afișeze „number of actuations” sau ceva de genul.

Ceea ce nu am ajuns să înțeleg este legătura dintre numărul de poze făcute și declanșări. Poți face zeci de poze apăsând o singură dată declanșatorul. Nu știu dacă fiecare poză în parte scade viața declanșatorului sau fiecare apăsare pe declanșator. Poate reușește cineva să-mi explice și mie asta.

PS: Când cumpărați un aparat foto second (chiar și nou, de ce nu?) verificați câte poze au fost făcute pentru a ști la câți ani de viață vă mai așteptați. În cele din urmă, totul depinde de voi pentru că voi știți pentru ce și cât de des veți folosi aparatul.

Spor la pozat.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fotografie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cât va trăi camera ta foto? Învăță să afli câte poze a făcut un aparat

  1. allmy421 zice:

    Concluzia logica este ca daca vrei sa ai un aparat foto pentru vreme indelungata este sa nu-l folosesti. Imi aduc aminte ca primul meu aparat foto digital a fost un sony , cara s-a stricat tocmai la butonul foto. Asta sa fie cauza?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s