Sunet-Vesel, tatăl instrumentelor


Muzica. Sublim cuvânt. Acest dar pare să fi aparţinut rasei umane din cele mai vechi timpuri, Biblia referindu-se pentru prima oara la instrumentele muzicale după doar 100 de versete. În al 101-lea verset îl întâlnim pe Iubal (numele lui înseamnă „sunet vesel”), „tatăl tuturor celor care cântă cu lira şi cu fluierul” (Geneza 4:21). Relatarea biblică se încadrează foarte bine în cronologia Terrei. Calculând cronogenealogiile din Geneza, creaţia este datată la anul 4178 î.Hr. (Pentru un studiu aprofundat citeşte AICI). Iubal face parte din a 8-a generaţie de oameni. Dacă fiecare bărbat din linia lui Cain i-a născut pe urmaşii menţionaţi (Geneza 4:17-21) la vârsta de 100 de ani (făcând o medie) atunci avem o perioadă de 700 de ani până la naşterea lui Iubal. Să zicem că au mai trecut 200 de ani până Sunet-Vesel a inventat lira şi fluierul. Până acum avem aproximativ 900 de ani. Deci, instrumentele au apărut în jurul anului 3300 î.Hr, adică spre apusul timpuriu al mileniul IV. Arheologia a datat fluierul în acelaşi mileniu în Egipt, iar un număr de harfe şi lire precum şi o pereche de fluiere din argint au fost găsite într-un cimitir regal din oraşul Ur, datarea fiind la începutul mileniului al III-lea î.Hr. (poţi găsi informaţiile AICI). Sursa citată este un creştină, scepticii putând spune că sunt subiectivi. Avem destule resurse (slava Domnului pentru google books). The Harvard Dictionary of Music ne întâreşte ipoteza datării (poţi verifica AICI) şi menţionează că instrumente precum cavalul, naiul, quena (istrument de suflat sud-american) şi shakuhachi (un flaut din bambus cu 5 găuri de origine asiatică) se trag din fluierele antice. Aşadar, aceste dovezi ne arată cum datarea şi originea instrumentelor poate fi înnodată cu întreaga cronogenealogie biblică.

Dacă Iubal a folosit instrumentele create într-un scop bun, pe placul lui Dumnezeu, nu putem şti. Comentatorii biblici atribuie tot ce este rău liniei lui Cain. Poate procedează astfel din prea multă râvnă. Dumnezeu însă se foloseşte şi de cei răi şi de cei buni. Dumnezeu s-a folosit de Iubal pentru a deschide apetitul oamenilor pentru crearea şi utilizarea instrumentelor. Din generaţie în generaţie instrumentele ne-au fost transmise, timpul diversificându-le precum limbile la Babel.

De aceea, astăzi, ne putem bucura de sensibilitatea pianului, de fineţea unui flaut, de sunetul ritmat al chitarei, de puterea unei trompete şi de multe altele create de om prin înţelepciunea primită de la Dumnezeu.

Acest articol a fost publicat în Curiozităţi biblice și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu