„Leru-i ler” de Adrian Iosif :)


Că tot e sezonul hruscerismelor leruite, iată o explicație din perspectivă filosofică a nemuritorului ler:

Spunandu-ne de o viata ca „Leru-i Ler”, Hrusca raspunde autorecursiv si ne demonstreaza ca a inteles conceptul de Ler. Lerul este o entitate a carei substanta este identica cu forma ei, ar spune Aristotel. Ontologia Lerului se confunda cu gnoseologia lui. Cum ar zice Lao-Tze, Lerul care este definit inceteaza sa mai fie Ler. Fiinta Lerului, Lersein-ul (i-ar zice Heidegger) fiinteaza tocmai prin nefiintare. Propozitia „Leru-i ler” nu trebuie interpretata ca o banala echivalenta de termeni, ci ca avand o dinamica proprie. Lerul nu este, pur si simplu, ler, lerul devine Ler! Ceea ce nu stim inca, si aici doar Heraclit ne-ar putea salva, este daca Lerul din primul rand mai are legatura cu lerul pe care scriem in acest moment. Poti sa colinzi de doua ori cu acelasi Ler?! Mai primiti cu colindatorii? 🙂

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la „Leru-i ler” de Adrian Iosif :)

 1. krabul zice:

  Domne,

  Dacă nu ştiţi dvs nu înseamnă că nu există. Dacă acum nu pricepeţi un cuvânt asta nu înseamnă că el este un produs al satanei.

  Conform unui domn (Densuşianu) lerul este melodia colindului. Şi sunt convins că nu este explicaţia 100% pentru că limba s-a schimbat. Omul a murit. Şi omul nou e aproape mort.

  Protestantismul ar trebui să fie activ telogic şi activ la neînţelegere. Ce nu înţelegeţi imediat protestaţi. Luaţi-o mai încet şi cercetaţi mai intens.

  Sunteţi pe calea pe care rugurile se aprind şi suflete nevinovate ard.

  • În niciun caz nu am spus că e un produs al Satanei și nici domnul Adrian Iosif. Departe de a fi un protest (dacă tot o făceam, o făceam mai agresiv :)). Dacă veți întreba oamenii, nu vor ști ce este lerul „hruscerit”. Nu cred că am încercat să arăt că sunt neînțelegător, ci a fost o mică glumă dat fiind că însuși cântecul încearcă să dea răspunsul și anume că leru-i ler. Punct :). Dexul îl definește astfel, oarecum pe lângă ce ați spus dvs: „Cuvânt care apare ca refren în colinde, cărora le dă un anumit colorit eufonic. [Var.: léroi, léroloi, lérui, lérului interj.] – Probabil lat. [Ha]llelu[iah, Domine].”

 2. nevrednicul zice:

  Mai interesantă explicaţia de mai jos. E scurtă şi spune că Ler înseamnă Aleluia. Adică Aleluia Doamne, Aleluia!

  http://www.crestinortodox.ro/craciun/originea-cuvantului-ler-127911.html

  Mi se pare exagerat cuvântul cutremurat. Implică aruncarea la gunoi a cel puţin 1500 de ani de folclor românesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s