1 decembrie, ziua unei națiuni segregate


1918. După mai bine de 300 de ani românii s-au unit ca și formațiune politică și… doar atât. N-a fost nevoie decât de 36 de ani pentru a vedea că fiecare e pe cont propriu. În mod ironic, tocmai comunismul, ideologie ce promova oarecum unitatea și lucrul în echipă, a scos la iveală mentalitatea ce domină astăzi țara noastră segregată: dacă eu nu-mi apăr pielea, cine oare va avea grijă de ea?

O mentalitate de trădător, dar o mentalitate ce a înrobit mare parte din națiunea noastră. Societatea comunistă a crescut cu multă „dragoste” mii de informatori ce erau să-și vândă frații și familiile pentru ca ei să doarmă pe un pat mai moale. Cum îți așterni, așa dormi.

Cum s-a exprimat unitatea noastră națională la revoluție când românii trăgeau în români? A fost revoluția, comparat cu restul revoluțiilor din țările comuniste, în care au murit cei mai mulți oameni. Peste 1000. De ce? Pentru că fiecare soldat a căutat să-și păzească pielea lui și nu a fost dispus să și-o riște întorcând armele împotriva celor ce le dădeau ordine.

Revoluția ne-a dovedit lipsa de unitate dintre părinți și copii. În loc să lupte părinții pentru viitorul copiilor, au murit copii pentru părinții lor. Halal curaj. Iată ce spune Florin Chilian:

Ne doresc sa nu mai avem parinti de genul celor care au lasat sa se intample nenorocirea cu decretii, dupa care numai copiii au luptat in „revolutie”, nu parintii.” (sursa AICI)

Această lipsă de unitate a fost accentuată de libertatea „demoncrației”, libertate în care fiecare și-a scos la iveală demonii înlănțuiți (în parte) de comunism. Ar trebui să luăm exemplul ungurilor din România. Partidul UDMR a fost mereu prezent în viața politică, deși ei reprezintă, cât, 5%?

Calitatea numărul 1 a românului este lucrul în echipă: el cu sine și cu pielea lui. Bine zicea unchiul meu despre români „capacitatea de a lucra împreună, de a face echipă, ne este cu totul străină genetic”.

O națiune nu se clădește pe divizare. Măcar de s-ar termina această tendință cu un război civil. Din păcate lucrurile nu sunt atât de simple. Trăim un război de segregație mut, un război rece în care ne tăiem crengile unul celuilalt în mod tăcut și subit pentru a ne încălzi pielea de șopârlă.

Români, visez la o țară în care putem gândi ca o echipă, o echipă în care fiecare are creanga lui și… se mulțumește cu ea.

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la 1 decembrie, ziua unei națiuni segregate

 1. lacradrusky zice:

  Este un ff mare adevar pe care-l scoti in evidenta, insa… Cred ca noi ca si tinerii suntem prea neinformati si prea tinerii ca sa putem face anumite declaratii despre tara si despre generatia precedenta care a actionat asa cum au actionat pt asi proteja pielea… Si toate acele „vanzari” care leau facut impotriva fratilor si familiei, Ideea este ca nu cunoastem exact ce sa petrecut in ei, cu ei si motivul pt care au actionat asa cum au actionat!
  Citeam ceva publicat de Marius Crucerul, unde el ca om a putut vedea amandoua perioade, din comunism si de dupa… Unde prezinta

 2. Bogdan Burghelea zice:

  Regret că trebuie să o spun, dar astfel de comentarii înacrăite nu fac decît să adîncească segregarea.

  Cred că pentru noi, românii, ar fi mai bun un discurs de tipul: „Aceste lucruri le avem bune, haideţi să le cultivăm, iar pe cele rele, fiindcă le ştim (şi fiecare să se cerceteze pe sine) mai bine să nu le amintim”.

  Îmi amintesc că Richard Wurmbrand spunea că în Biblie găsim uneori folosite cuvinte nepotrivite tocmai în scop eufemistic. De aceea cred că nu e greşit să conştientizăm greşelile noastre, dar e bine să le rostim eufeminizate.

  • Bogdan Burghelea zice:

   Erată: „înăcrite”

  • Nu cred că e rău să spui adevărul. Nu știu de ce m-am trezit cu acel gând și titlu în dimineața de 1 decembrie, dar cred că este pe cât se poate de adevărat.
   Acru nu cred că am fost, dar să știți că dacă vă dau un articol acru, îl dau pentru ca al meu cititor să facă o limonadă 🙂 Vă asigur eu că se putea și mai rău, și mai acru decât o lămâie raportat la starea națiunii noastre.

 3. allmy421 zice:

  Segregarea este in sanagele ,curge in venele acestui popor. suntem cei care avem proverbul „Sa moara capra vecinului”. Nu avem si nici n-am avut spiritul ajutorarii vecinului , al binelui fata de vecini. Am discutat cu tata care are 92 de ani aproape si-mi spunea ca asa a fost acest popor si in urma cu aproape un secol.Cred ca ai dreptate in ce spui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s