Eterna confruntare Nikon vs. Canon


În ultimele câteva luni am început să fiu interesat de fotografie așa că m-am oprit la vechea dilemă: Canon sau Nikon? Evident, părerile sunt împărțite. Mulți insistă că Nikon este o companie mai slabă decât Canon, cifrele de afaceri fiind dovada finală.

Foarte adevărat.

Ceea ce se trece foarte ușor cu vederea însă este că Nikon nu produce imprimante, scannere și copiatoare digitale. Ah, să nu uit: produc și echipamente video și obiective pentru televiziuni. Cele din urmă pot ajunge să coste câteva sute de mii de dolari. De aici și cifra de afaceri de 10 ori mai mare.

Diferența între numărul de angajați? Canon are 200.000, iar Nikon 26.000. Nikon nu știe nimic altceva în afară de fotografie și lentile (mai produc binocluri, microscoape și echipamente de precizie pentru domeniul industrial sau medical).

Cam astea ar fi detaliile despre cifrele de afaceri. Canon câștigă evident în ce privește marketing-ul.

În ce privește produsele de fotografie, personal cred că Nikon este mai ieftin decât Canon. Obiectivele sunt mai mereu la ofertă, deci mai ieftine. Desigur, ai și variantele Fuji, Pentax sau Sony, dar nu oferă aceeași calitate. Prețurile? Asemănătoare după mine. Despre Sony aș spune că are niște prețuri chiar mai mari pentru ce oferă.

Ca și calitate, războiul dintre Nikon și Canon este foarte strâns. Depinde foarte mult de la produs la produs, iar comparație trebuie făcută între produse din aceeași categorie, cum ar fi d5100 cu t3i. Evident, Nikon va câștiga (poți vedea aici).

Nu același lucru este valabil între d700 și 5d mark II. Cel din urmă este unul dintre cele mai bune produse cu senzor full frame produs de Canon (și printre cele mai vândute). Nu vă faceți griji, probabil într-o jumătate de an va veni înlocuitorul lui d700. Exemplele pot continua.

Cine câștigă bătălia? Eu zic să rămână remiză 🙂

Totuși, în ultimii doi ani japonezii au preferat Nikon, cifra de afaceri crescând cu aproape 8% pe piața niponă, Canon scăzând puternic.

Știți cine mai lucrează cu Nikon? NASA. Produc aparate speciale ce pot fotografia în spațiu.

Prefer Nikon pentru că este mai ieftin, dar în cele din urmă totul depinde de categoria produsului care vrei să-l cumperi, dacă e un produs, amator, semi-pro sau pro. Ceea ce mai contează sunt și preferințele, obișnuița cu meniul, amplasarea butoanelor pentru DSRL-uri.

PS: Există camere mult mai bune precum cele produse de Phase One, cea mai bună cameră a lor fiind IQ 180. Are un senzor gigant, 80 de megapixeli și costă peste 40.000$

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fotografie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Eterna confruntare Nikon vs. Canon

 1. storyteller zice:

  Personally I prefer Nikon. I say, it’s a love matter here. You fall in love with Nikon, and then the rest doesn’t matter 😀

 2. Bogdan Burghelea zice:

  Eterna dilema: Coke or Pepsi? Wintel or Macintel? Iphone sau Android (Phone 7 inca nu conteaza)?
  Aici Nikon pare sa fie pe pozitia Apple (mai mic, dar mai titrat), dar eu tot Nikon mi-as lua, in ciuda faptului ca aparatele Canon pot fi modificate si imbunatatite mai usor (prin tot felul de unelte software).

  • Nu știu în ce feluri poate fi camerele îmbunătățite prin softuri. Update-uri la softurile foto apar mereu, dar nu îmbunătățesc aparatul foto în sine. Firmware-urile sunt update-urile ce se instalează pe card și aduc mici ajustări la opțiunile camerei, mici retușuri uitate de producător sau în urma cererilor făcute de utilizatori pentru anumite produse.
   Eu n-aș compara Nikonul cu Macul pentru că Mac-ul e mai scump decât pc-urile. În plus, diferența nu este la fel de izbitoare ca cea dintre OS și Windows.

 3. Dj-Botez Dot RO zice:

  Sincer prefer tot Nikon, Odata ce te indragostesti de el ramani cu el….:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s