Una în credință, nu și în opinii – râca evanghelică în problema israeliano-palestiniană


N-am putut să nu observ atitudinile vehemente generate de petiția pentru fondarea statului palestinian ca urmare a susținerii acesteia de către unii evanghelici (cu precădere Emanuel Conțac). Pe când am mai scris ceva lămuriri despre această problemă, apa din pahar nu era așa de agitată. Scriu acest articol pentru că sunt întristat să văd râca și reproșurile dintre frați într-o problemă neesețială.

Dacă votăm pro-Palestina nu înseamnă că îl negăm pe Hristos sau poporul ales, frații mei. Trebuie să recunoaștem acele lucruri care nu au o „greutate” așa de mare ca și doctrinele importante și să dăm oamenilor dreptul la opinii diferite. Prefer să avem o atitudine ca a lui Pavel care spune:

… și dacă în vreo privință sunteți de altă părere, Dumnezeu vă va lumina și în această privință. Dar în lucrurile în care am ajuns de aceeași părere, să umblăm la fel. (Filipeni 3:15-16)

Nu sunt pentru fondarea statului palestinian, „țin” cu sioniștii (dacă vă încălzește cu ceva), dar nu și cu „vehemenții”. De unde știți voi frații mei că voia Domnului nu este fondarea statului palestinian? Cunoașteți voi planurile Domnului și puteți băga mâna în foc pentru opiniile voastre, fiind siguri că Palestina nu este în escatologia lui Dumnezeu?

Credeți că planul lui Dumnezeu poate fi într-un fel sau altul schimbat de oameni? Nicidecum. „Dumnezeul nostru este în cer, El face TOT ce vrea” (Psalmul 115:3) Credeți că dacă petiția va fi semnată, Dumnezeu va rămâne șocat de noile mișcări politice? Pentru mine această petiție și toate încercările noastre umane se aseamană cu un om care merge la meci și plin de entuziasm face galerie, iar după ce echipa câștigă spune că rezultatul i se datorează lui. Mai mult, reacțiile noastre se aseamnă cu doi fani a două echipe rivale ce ajung să se bată pentru… ce? Simple preferințe.

Știu că sună calvinist (nu sunt pe 5 puncte :)) și o să-mi iau ceva „pietre” pentru aceste afirmații, dar aceasta este realitatea. Nu înseamnă că noi nu suntem trași la răspundere, dar aici vorbim de un subiect aflat în afara influenței voinței noastre (consider eu). În această situație, planul lui Dumnezeu este stabilit din veșnicie și va fi împlinit până la cel mai mic detaliu.

Fie că semnați, fie că nu semnați, planul lui Dumnezeu pentru Israel și viitorul lumii va fi împlinit, chiar dacă pentru unii (amileniști) Israelul a dispărut de pe harta escatologiei (pentru mine nu). Râca aceasta poate fi la fel de bine comparată cu disputele asupra escatologiei: nimic nu este sigur pe acel tărâm de aceea nu trebuie să ne smulgem părul și să facem amenințări mai mult sau mai puțin subtile cu privire la lucruri de care nu putem fi siguri. Trebuie să fim una în credință, nu și una în opinii.

Biblia nu ne cere să fim una în opinii, ci una în credință, în acele lucruri de care suntem siguri și știm că trebuie să le propovăduim cu tărie și fără clintire. Fiecare să aleagă și să susțină după cum îi dictează rațiunea: pro sau anti-Palestina, dar să nu trezim că suntem împotriva fraților noștri din cauza unei opinii diferite. Când Iadul prin noi vorbește, rănim prieteni, frați și uităm că sunt lucrarea Domnului.

Vă rog să acceptați acest îndemn care vine din partea unui infim frate al vostru care are aceeași opinie cu mulți dintre voi în problema palestiniană, dar totodată o perpectivă diferită asupra felului în care ne susținem părerile. Cel puțin asta am reușit să învăț din spațiul virtual în ultimul an de când am blogul.

Așadar, dacă există vreo încurajare în Cristos, dacă există vreo mângâiere datorită dragostei, dacă există vreo părtășie datorită Duhului, dacă există vreo compasiune și vreo îndurare, faceți-mi bucuria deplină de a gândi la fel, având aceeași dragoste, fiind una în duh și gândire!

Opinii diferite putem avea, credință mântuitoare nu.

E alegerea voastră cum veți continua să purtați discuțiile de aici încolo.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Una în credință, nu și în opinii – râca evanghelică în problema israeliano-palestiniană

 1. Vaisamar zice:

  Zici: „Nu sunt pentru fondarea statului palestinian, „țin” cu sioniștii (dacă vă încălzește cu ceva), dar nu și cu „vehemenții”. De unde știți voi frații mei că voia Domnului nu este fondarea statului palestinian? Cunoașteți voi planurile Domnului și puteți băga mâna în foc pentru opiniile voastre, fiind siguri că Palestina nu este în escatologia lui Dumnezeu?”
  .
  Sunt de-acord. Eu sunt pentru fondarea statului palestinian, cu speranţa că cele două state vor putea coexista. Sunt sinoist, nu ultrasionist. Dar se pare că pentru unii, nu poţi fi sionist dacă nu eşti ultrasionist, adică susţii dispariţia completă a palestinienilor din Ţara Sfântă (eventual şi din ţările vecine).

  • Eu nu sunt la fel de optimist, nu cred că pacea va prinde viață odată cu înființarea statului palestinian, dar până la urmă opinia mea nu schimbă cu nimic situația din Orient. Din acest motiv n-am nici o problemă în a accepta frățește opiniile tale sau ale lui Dănuț Mănăstireanu. Adevărata miză în această problemă mi se pare a fi extremismul în susținerea propriilor ideologii fără a lăsă dreptul la o opinie diferită (atenție, nu credință). Chiar îmi pare rău de toată polemica asta dusă la extreme și inutilă. Sper să se învețe ceva din toate discuțiile.
   PS: Chiar sunt curios ce poziție escatologică îmbrățișezi.

 2. Arafat zicea ca este nevoie de un popor palestinian ca sa se justifice lupta poporului”palestinian” pentru un stat „palestinian”.Ca unul care am trait sase luni printre evrei si arabi in Israel, pot spune ca nu va fi pace nici dupa ce se va infiinta acest asa zis stat palestinian.Teritoriu pentru pace , a fost un slogan sustinut si de evrei pana la un punct, care n-a dat de loc roade.Este uimitor cat de multi se ridica sa-i apera pe „palestinieni” si uita ca 1,5 miliarde de arabi inconjoara in cele patru puncte cardinale singura democratie din Orientul mijlociu.Asa ca se fac parte a declaratiilor unor dictatori arabi care vor sa stearga de pe afta pamantului statul Israel. sa fim atenti ca Matei 25:31-46 va veni la scadenta!Daca se va face , se va face cu voia lui Dumnezeu, dar va fi vremelnic. Israelul va dainui cat va dainui pamantul, ramanand poporul lui Dumnezeu, fie ca noua ne place sau nu. In rest sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s