Google, Brâncuși și bucata lui de bronz


Cea mai apreciată operă a lui Brâncuși este pasărea măiastră. A fost cumpărată cu 27,5 milioane de dolari în 2005! Și când te gândești că un proces a fost cauzat de această pasăre din cauză că inspectorul de vamă Kracke l-a pus pe Brâncuși să plătească 4,000 de dolari pentru că a adus „bucata de bronz”  din Europa în America deși operele de artă erau duty free. Vameșul a spus că lui nu-i arată a artă bucata asta de bronz. Ce pasăre este aia fără pene și aripi?

Brâncuși l-a dat în judecată și marea problemă a judecătorului a fost să decidă dacă bucata de fier poate numi artă sau nu? În cele din urmă, curtea a decis că e operă de artă și a definit-o dogmatic astfel: „It is a work of art by reason of its symmetrical shape, artistic outlines and beauty of finish.”

Vouă vă arată a artă pasărea măiastră? Sau cel puțin a pasăre?

Și mai interesant este că isprava s-a repetat când Edward Steichen a cumpărat din nou pasărea și a readus-o din Franța în SUA. Ce au făcut vameșii din nou? L-au pus să plătească iar o taxă. De data aceasta 600 de dolari doar. Steichen a intentat proces din nou și și-a recăpătat banii. Procesul a fost probabil o adevărată plăcere pentru judecător (mie unul mi-ar fi plăcut să am un astfel de subiect filosofic) pentru că acesta s-a învârtit în jurul întrebării „ce este arta?”

Dragi americani, când o să învățați ce este arta? Mai știu un american ce a exclamat când a văzut poartă sărutului de la Târgu-Jiu: „It looks like a bottom to me…” Acesta-i modernismul dragi americani.

Cel puțin Google a avut bunul simț să sărbătorească 135 de ani de la nașterea lui. Acesta este motivul pentru care s-a schimbat „peisajul” în cazul în care vă întrebați. Așadar, simțiți-vă și voi mândri că sunteți români măcar astăzi. N-o fi fost el om de caracter, îi cam plăceau femeile, băutura și țigările, dar… era român. Trăiască Google și să nu-l uite pe Eminescu la anu’ (eh, asta e cam mult).

Reclame
Acest articol a fost publicat în Artă, imagini sugestive și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Google, Brâncuși și bucata lui de bronz

 1. silviu zice:

  Mie mi se pare o pasăre care vânează peşti. soclu pare a fi apa în care pasărea se înfinge după peşte.

  • Un pacatos zice:

   E o pasare asa de maiastra, ca nici macar nu ne dam seama ca e o pasare reprezentata acolo.

   • mă adresez tuturor pe acest post:
    Sincer vorbind, băieți, eu nu știu pentru ce Brâncuși a ajuns atât de cunoscut. Poate pentru conceptele pe care le-a exprimat și nu pentru detaliile care în fond crează arta. Ca și concept, idee, a avut unele opere extraordinare. Te provoacă la meditare, la retrăirea unui anume episod. La masa tăcerii (deși masa la care au stat ucenicii nu era tocmai rotundă și nu avea nici 12 scaune- și lui da Vinci îi reproșez aceeași chestie) stai gânditor și începi să-ți imaginezi fiecare scenă: Ioan- capul pe poala Mântuitorului, blidul, Iuda, jurământul, întrebările, suspinele.
    Poarta sărutului te face să te gândești la soția ta și… și să te întrebi care e legătura între poartă și sărut 🙂 Cele două capete aparent indescifrabile?
    Dintre toate, coloana infinitului e favorita mea, poate o să scriu despre semnificația ei odată și-odată

    • Bogdan Burghelea zice:

     „Dintre toate, coloana infinitului e favorita mea, poate o să scriu despre semnificația ei odată și-odată”.

     De curînd am auzit interpretarea că ar simboliza sacrificiul, iar elementele constitutive ar fi sicrie puse unele peste altele, iar ultimul este cu capacul deschis, aşteptînd parcă următoarea moarte.

    • Varianta glumeață era că românu încearcă să se ridice și comuniștii îl strâng de gât. Iar se ridică, iar îl sugrumă 🙂

 2. Bogdan Burghelea zice:

  Există mai multe moduri de a interpreta această operă de artă.

  Cea mai simplistă ar fi că seamănă cu o pasăre (să zicem ciocîrlie) care cîntă cu ciocul ridicat spre cer.

 3. Viorel Cruceru zice:

  Brancus a fost in sculptura ce a fost Picasso in pictura. Pasarea maiastra a lui Brancus este Guernica lui Picasso. Din pacate e mult mai putin cunoscut ca Picasso. In zilele Brancus am intrebat aici in State multe persoane daca au auzit de el , nici unul, nici unul macar.
  Complexul de la Targu Jiu e conceput sa descrie viata de la nastere la moarte.

  • Bogdan Burghelea zice:

   „Brancus a fost in sculptura ce a fost Picasso in pictura. Pasarea maiastra a lui Brancus este Guernica lui Picasso”.

   Şi eu, ca român, mă simt flatat să văd că Brâncuşi este considerat un mare artist modern şi mă simt uşor vexat cînd este citat ca fiind artist francez (precum Eugen Ionesco şi alţii).

   Dar, păstrînd proporţiile, valoarea sculpturii lui Brâncuşi nu trebuie absolutizată. Au existat în epoca sa şi alţi artişti comparabili: Amedeo Modigliani, de exemplu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s