Banii influenţează şi cele mai puternice convingeri „ştiinţifice”. Cum banii au influenţat ştiinţa lui Stephen Hawking


Stephen Hawking, 68 de ani, este unul din cei mai influenţi oameni de ştiinţă din fizică şi este considerat un Einstein al vremurilor noastre. De asemenea, este bolnav grav de scleroză amiotrofică laterală (ALS), putând vorbi cu ajutorul unui dispozitiv electronic ce transpune mişcarea muşchilor faciali în cuvinte rostite pe un timbru de robot .

În 1988 a publicat best-seller-ul „A brief history of time” (O scurtă istorie a timpului) şi a lăsat impresia că ar accepta existenţa unei fiinţe divine. Cartea se încheie cu următoarele cuvinte: „If we find [a unified theory], it would be the ultimate triumph — for then we would know the mind of god”.

Citând din revista „Strigătul de la Miezul nopţii”, Spiegel Online a scris: „Fosta soţie a lui Stephen Hawking a confirmat lucrul acesta când s-a despărţit de fizician. Într-o carte apărută în 1999, ea a mărturisit că fostul ei soţ era un ateu convins. Ulterior ea a spus că există un răspuns simplu la întrebarea de ce Hawking scrie despre Dumnezeu în lucrările lui: „Ajută la vânzarea cărţilor”.

Însuşi Hawking a mărturisit în 1993 în cartea Black Holes and Baby Universes and Other Essays: „In the proof stage I nearly cut the last sentence in the book… Had I done so, the sales might have been halved.” De AICI am luat informaţia.

Dacă Hawking considera înainte că este posibil ca în spatele creaţiei să se afle un fel de Dumnezeu, mai târziu, profesorul lucasian a afirmat că a inclus referirea la Dumnezeu doar ţinând cont de cifra de vânzări.

Mie mi se pare grav gestul lui Hawking: şi-a trădat convingerile pentru bani, lăsând impresia că ar accepta existenţa unei forţe divine. Aceasta este diferenţa majoră dintre creştini şi atei: ei nu ar muri pentru nimic pentru că nimic nu este considerat destul de valoros. În cazul omului de ştiinţă, teoriile şi convingerele au meritat să fie modelate pentru bani.

S-a meritat, cartea sa „A brief history of time” a fost 237 de săptămâni pe lista best-seller-elor a British Sunday Times.

Convingeri? Merită sacrificate pentru bani.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Ateism, Ştiinţă și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Banii influenţează şi cele mai puternice convingeri „ştiinţifice”. Cum banii au influenţat ştiinţa lui Stephen Hawking

 1. The Truth zice:

  „ei nu ar muri pentru nimic pentru că nimic nu este considerat destul de valoros”

  Cred ca tocmai te-ai contrazis. Banii SUNT destul de valorosi.

 2. ianis zice:

  Abordarea articolului este nepotrivita. Chiar credeti ca pe Stephen Hawking il intereseaza banii? La ce i-ar folosi? Nu prea vezi sclerotici pe plaja de la Malibu….

  Mie mi se pare grav gestul lui Hawking: şi-a trădat convingerile pentru bani, lăsând impresia că ar accepta existenţa unei forţe divine.
  Cred ca ai fost dus in eroare citand dintr-un articol fundamentat gresit. Stephen Hawking e un agnostic, asadar conceptul lui de „God” nu trebuie confundat/suprapus cu cel iudeo-crestin. Crestinii citesc cartea fizicianului intr-o cheie gresita.

  Nu neg ca nu ar fi si implicatii financiare aici. Intotdeauna sunt (orice autor, crestin sau necrestin spera sa vada ceea ce a scris…). Am vrut sa atrag atentia asupra faptului ca vorbim limbi diferite si rezultatul e un mic babel.

  • That s my point. Sunt cu totul de acord că e agnostic şi ateu până în pânzele albe, dar pe ici pe colo a introdus în carte numele lui Dumnezeu pentru a duce în eroare cititorii. El nu crede, dar îşi sacrifică poziţia pentru a-i face pe alţii să creadă diferit de el despre convingerile sale. Eu nu spun că el şi-a schimbat convingerile, ci doar a lăsat să pară că are anumite convingeri pe care nu le-a avut niciodată.
   Legat de bani, e chiar aşa greu să-i cheltuieşti? Păi omul poate investi în cercetare fie pentru boala lui, fie pentru proiecte ştiinţifice, îmbunătăţirea robotului personal, etc. Hawking a recunoscut motivaţia pentru care a acţionat în felul în care a făcut-o.

 3. ianis zice:

  astea cu imbunatatirea robotului personal e tare. Must spread :))

  • eh, omu nu e uşor de întreţinut. Gândeşte-te că trebuie să aibă cineva mereu grijă de el. Robotul sau aparatul pe care-l are (numeşte-l cum vrei) necesită ceva îmbunătăţire pentru că transformarea mişcării muşchilor faciali în sunet ia destul timp şi pe de-asupra mai vorbeşte şi rar. Nu e extraordinar de mult, dar se simte diferenţa în comparaţie cu un om normal. That was my point.

 4. Bogdan Burghelea zice:

  Au auzit-o de curînd: nu mai trăim într-o lume monoteistă, ci money-teistă.

 5. nevrednicul zice:

  Eu nu îl consider om de ştiinţă. Ci ateii îl consideră.

  Poate îmi puteţi spune o teorie de a lui care să fie demonstrată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s