Negentropia și entropia. O amintire adusă mamei cumnatului meu care a murit astăzi


Mi-a murit un pixel la ecranul laptop-ului în august. Mi-aș fi dorit să se vindece singur, dar entropia este valabilă, din păcate, chiar și la cele mai sofisticate mecanisme. Moarte se extinde pe ecranul meu și pixelii mor (de dor) unul după altul. Pixelii se comportă ca și bătrânii care mor unul după celălalt, bătrâni despre care scria unchiul meu AICI.

Cu această ocazie m-am gândit la entropie. Trebuie știut că aceasta nu este rea în toate cazurile. De exemplu, frunzele trebuie să se degradeze cumva. Pomii trebuie să putrezească, iarba trebuie să se usuce. Cu siguranță entropia a fost valabilă încă din grădina Edenului, altfel am fi avut un desiș mare de frunze, pomi, iarbă. O  să-mi spuneți că nu se usca nimic atunci. Asta însemna că globul va fi populat de plante la nesfârșit? Ce părere aveți despre animale, puteau muri ele încă din grădina Edenului sau nu? Dar omul?

Dacă Adam și Eva n-ar fi păcătuit și s-ar fi înmulțit la nesfârșit, atunci Pământul ar fi fost suprapopulat. Același lucru se aplică și la animale. Toate acestea mă fac să cred că Dumnezeu a proiectat un Pământ perfect pentru un om despre care știa că va păcătui. Când Dumnezeu a creat Pământul, El a ținut cont de acest detaliu important. Ce părere aveți?

Când vine vorba de Dumnezeu, ființa lui nu este entropică, ci negentropică. Negentropia sau neguentropia este opusul entropiei. Termenul în sine este negativ, iar prin adăugarea altei negații devine pozitiv. Ca la matematică, din minus cu minus rezultă plus. De exemplu, probabilitate, dezordinea, stricarea unui anumit lucru indică entropia. Informația, aceasta indicând ordinea și organizarea, este negentropică. Așadar, caracterul omului este entropic, iar cel al lui Dumnezeu este negentropic. Ceea ce este uimitor este că Dumnezeu se implică în viața omului prin oferirea ocaziei de a schimba entropia prin negentropie. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său ca să mântuiască oamenii și să le ofere o cale de a scăpa de pedeapsă, adică de starea generală și perpetuă de entropie.

Dumnezeu este Acela care continuă acest proces negentropic în viața omului ce a devenit credincios între timp. Paradoxul aparent este că Dumnezeu vrea să producă negentropie prin entropie. Vă dau un exemplu pentru a vă lămuri:

Pentru a-l vedea pe Dumnezeu trebuie să fim în relații de pace cu El și să urmărim sfințirea (Evrei 12:14) Pentru a ajunge la sfințenie, adică la negentropie spirituală, trebuie să avem parte de entropie de cele mai multe ori fizică. Boala ne lovește, cancerul pune stăpânire pe noi prin voia lui Dumnezeu, dar prin această încercare Creatorul dorește ca sufletul nostru să aibă parte de negentropie, adică de sfințire. Prin suferință, Dumnezeu ne curăță și ne sfințește sufletul, deși trupul este supus unui proces grăbit de entropie.

Astăzi a murit mama cumnatului meu, Alex. Săptămâna trecută împlinise 49 de ani. Suferința fizică nu a fost ușoară, dar sunt sigur că Dumnezeu a avut în plan binele celor ce au suferit în jurul ei sufletește. Deși entropia fizică a lucrat grăbită, sunt sigură că Dumnezeu a avut în vedere sfințirea sufletelor celor apropiați și chiar mântuirea acelora ce nu Îl cunosc. Asta este uimitor la Dumnezeu: din entropie fizică, El poate produce negentropie spirituală. Sora Mariana este în Cer la Domnul și se bucură alături de Tatăl nostru deși familia este în suferință. Mâine va avea loc înmormântarea trupului, dar lucrul cel mai uimitor este că Dumnezeu i-a înviat sufletul cât a fost pe Pământ și acum moartea nu mai are putere asupra ei. Acesta este miracolul lui Dumnezeu. Entropia spirituală a fost înlăturată și pentru dânsa, chiar și cea fizică.

Rugați-vă pentru familia îndoliată și în special pentru fata dânsei care nu-l cunoaște pe Domnul. Fie ca Dumnezeu să o cerceteze și să o mântuiască mâine pe ea și pe soțul ei.

De asemenea, rugați-vă și pentru soțul dânsei care este foarte afectat de moartea soției lui. Nu este ușor s-o pierzi pe cea mai dragă persoană din viață.

Miracolul este că Dumnezeu face din rău bine, din suferință sfințire. Slavă lui pentru aceasta deși doare groaznic.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Negentropia și entropia. O amintire adusă mamei cumnatului meu care a murit astăzi

 1. Un pacatos zice:

  Domnule Beni, vizavi de suprapopularea Pamantului daca Adam si Eva n-ar fi pacatuit.
  Cand dumneata servesti pe cineva cu o cana de cafea, turnati pana da pe dinafara? Cand e plina VA OPRITI. Asa s-ar fi intamplat daca ramaneau in paradis.

  • Un pacatos zice:

   Pe de alta parte, ce e aceea ca fata ” nu-l cunoaste pe Domnul”? Oare nu stie crezul sau e musulmanca?

   • Un pacatos zice:

    Hi hi, v-am prins.

   • Cine-l cunoaște pe Dumnezeu, nu iubește păcatul și nu găsește plăcere în el. Putem spune despre un om care trăiește în adulter că îl cunoaște pe Dumnezeu? Acesta este doar un exemplu. Un om care îl cunoaște pe Dumnezeu caută să îi fie Lui plăcut prin viața pe care o trăiește.

    • Un pacatos zice:

     Asta e cu totu’ altceva.

    • Cine zice: „Îl cunosc” (eu aș adăuga și „cred în Dumnezeu”) și nu păzește poruncile Lui, este un mincinos și adevărul nu este în El.
     Dar cine păzește Cuvântul Lui, în el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desăvârșită; prin aceasta știm că suntem în El. 1 Ioan 2:4-5
     Nu orice spune că îl cunoaște sau a auzit sau crede în Dumnezeu este automat fratele meu. Spun aceasta pe baza versetelor de mai sus.

 2. VIOREL CRUCERU zice:

  Am fost și am vizitat-o pe sora Mariana fusesem la o alta inmormantare in sat. Imediat de la cimitir am plecat direct la ea acasa.Vroiam sa o vad si sa petrec ceva timp cu ea, dar de asemenea aveam cu mine Biblia inregistrata pe un I pod, cu boxe. Am intrebat-o ce vrea sa asculte si mi-a zis fara sovaire Iov. Se stingea, abia mai palpaia viata in trupul firav. Mai tarziu au venit si ceilalti care fusesera cu mine de la familia care inmormantase pe cineva. Ne-a povestit cum Dumnezeu o daruise cu viziune intr-un moment de „aproape moarta”. La intoarcerea la viata a povestit despre un loc unde erea bine ,nemaipomenit de bine, era pace, nemaiponita pace. O fiinta pe care n-a vazut-o veghea la starea de bien si fericire, la starea de pace si-i comunica ca totul este bine , ca ea este in locul care trebuie si ca va fi din ce in ce mai bine. De jur imprejur erau luminite, care zburau, ca niste licurici, care mergeau toti spre un loc de o lumina calda si nemaivazuta pe pamant. Fiinta aceea i-a spus ca ea are loc pregatit si ca o asteapta. Apoi a fost trimeasa inapoi. Spunea ca a ramas cu dorul dupa fiinta aceea nevazuta .S-a rugat , cu o forta cum n-am auzit-o nicicand ruganndu-se. Ne-a spus ca asteapta sa plece acasa si ca stie unde se duce, la Dumnezeul care-i aratase un mic loc din lumea de dincolo.Nu mancase de doua saptamani, a mai trait inca trei. Ne-am rugat si noi si i-am spus la revedere.A plecat sa fie impreuna cu alti „licurici ai lui Dumnezeu” unde ne vom revedea.La revedere sora Mariana, vom veni si noi candva , la randul cetei noastre.

 3. VIOREL CRUCERU zice:

  nu stiu ce are computerul dar nu ma lasat sa corectez ce am scris.cred ca stiu virusi!

 4. Pomisor zice:

  M-am gandit si eu la starea din gradina Eden. Calculand cat carbune si petrol avem acum, in ipoteza probabila ca s-au format la potop si observand din biblie ca prima data cand apare procesul de fermentatie este cu Noe dupa potop cand a fabricat vinul ajungem la concluzia cam ciudata ca inainte de potop intradevar nu exista entropia de acum iar in Eden chiar nu exista… Nu cred ca era opusul ei dar nu exista, adica nu exista degradare.

  • helsworth zice:

   Entropia exista si in Eden, chiar daca mediul era propice. Adam si Eva erau prototipurile speciei umane, in biblie se zice ca Adam a trait 900 si ceva de ani, nu-mi aduc aminte nrul exact. Fermentatia n-a aparut dupa poto! Fermentatia e un proces produs de bacterii. Sunt 3 tipuri de sisteme: 1 entropic, (fatalist) disiparea uniforma de caldura (caldura=miscare moleculara). Entropia face acest lucru in sisteme inchise, insa clima, planeta pamant si universul sunt sisteme deschise, iar concluziile unui experiment facut intr-un sistem inchis sunt semi-irelevante pentru un sistem deschis. 2 perpetum mobile, un sistem circular fara schimbare si 3 antientropic sau podertropic (creativ) in care materia si energia dezvolta stari mai avansate de organizare. Spre exemplu viata este un fenomen antientropic. Materia vie este net superioara (calitativ) materiei neanimate, dar nu este separata de aceasta. Viata converteste elemente abiotice si le transforma in biomasa. Cognitia umana/ratiunea creativa a individului este cea mai inalta treapta de dezvoltare pe care viata a facut-o pana in momentul de fata. Omul este singura fiinta ce poate descoperi principii fizice universale si sa le aplice in mod constient si creativ pentru a-si schimba relatia cu mediul. Gandul este distinct de materie, dar nu separat. Omul este singurul exponent al vietii capabil de mostenirea Genezei, anume Imago Viva Dei, Imaginea Vie a Creatorului. Misiunea noastra e sa fim o forta constienta si creativa in cadrul Creatiei, nu doar o parte din Creatie.

 5. helsworth zice:

  Foarte bun articolul; Mi-a placut abordarea ta a entropiei prin metafizica si teologie. Universul este antientropic, gravitatia, electromagnetismul si fortele nucleare „inving” entropia. Caldura ce este pana la urma? Miscare moleculara. Este absurd sa credem ca spatiul/timpul exista independent de miscare/activitate. Contrar pozitivistilor, utilitarianistilor, adeptii cartezianismului si aristotelianismului, Dumnezeu NU „a murit”, NU si-a abandonat creatia si nu a lasat-o intr-o stare fixa sortita pieririi. Cum spunea si Leibniz, daca observatorul s-ar miscora si ar vedea mecanismele unui ceas, ar observa ca e martor la niste procese corelative nu la caza si efect. Adevarata cauza, datorita careia ceasul merge este ceasornicarul care a construit si pus in miscare ceasul; Iar Dante Alighieri spunea ca natura este arta lui Dumnezeu, contrar panteistilor si miscarilor ecologiste heideggeriene fascistoide de azi.

 6. sorin dobre zice:

  i-L numim Tatal nostru si nu avem constinta de fiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s