Ce contează: călătoria sau destinația?


În viață avem de ales: ne axăm pe călătorie sau pe destinația călătoriei. Asta înseamnă că în orice lucru pleci la drum cu un scop, un telos bine-definit. Cel puțin ar trebui. Vorbind despre viață, acesta este scopul mare al vieții tale. Țelul unora este să ajungă bogați. Tineri plini de viață pleacă la drum cu acest scop, dar care e destinația pentru că bogăția nu are o finalitate exact. Este exact ca acele jocuri pe calculator care n-au niciun final. They go on and on and on…

În clasa a 12-a am avut ocazia să observ tatuajul unui tânăr de aceeași vârstă cu mine. Tipărit în pielea brațului drept scria: „Get rich or die trying”… dar oare doar pielea reflecta acest principiu?

Acela era principiul lui de viață care îi arăta filosofia: fă tot ce vrei, doar călătoria contează pentru că nu există o destinație, nu există un scop suprem pentru care să merite să trăiești și în cele din urmă să mori.

Destinația este elementul esențial al vieții. El determină călătoria. Destinația este acel absolut după care ne ghidăm viața, pentru care trăim și luptăm ca să-l câștigăm. Noi nu luptăm lovind cu pumnii în vânt.

Ateii spun că lumea n-are niciun scop, deci nu are nicio finalitate spre care să se îndrepte (poți asculta AICI o discuție purtată pe tema telos-ului între atei și creștini). Lumea ne strigă în urechi cât poate de tare „CĂLĂTORIA CONTEAZĂ, NU EXISTĂ DESTINAȚIE, AȘA CĂ HAVE FUN, SAU MAI BINE ZIS HAVE SEX CAUSE PLEASURE IS ALL THAT IT MATTERS”.

În inima omului în care există veșnicia, destinația e tot ce contează.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Gânduri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s