Søren Kierkegaard – Scrisoare către un prieten


Îmi place să-l citesc pe Kierkegaard. De fapt, mereu am fost fascinat de filosofia şi scriitorii existenţialişti, fie că erau sau nu conform concepţiilor mele.De aceea, am hotărât să vă ofer o frântură din gândirea filosofului danez.

Următoarele citate sunt preluate din opera „Scrisoare către un prieten”. În ciuda faptului că sunt scoase din context, sper să îşi păstreze sensul şi miezul proaspăt:

Dispreţuieşte virtutea ipocrită care duce în silă povara vieţii.

Cred că este foarte neplăcut să constaţi că ai aceeaşi concepţie de viaţă cu orice beţivan şi cu orice curvar. Şi deşi eşti atât de distins, rişti să te găseşti mereu în companii penibile.

Înainte de toate, respectă femeia. Crede-mă, salvarea noastră este ea, în timp ce bărbatul aduce numai ruina. Sunt convins de faptul că dacă o femeie a ruinat un bărbat, ea a ştiut să-l şi ridice din cădere, cu bună credinţă şi sinceritate. Din o sută de bărbaţi care se pierd în vâtoarea lumii, 99 sunt salvaţi de femei şi numai unul este salvat printr-o graţie divină directă.

Vorbind despre Nero şi despre mentalitatea de tip nero-dian spune: Se agaţă de dorinţe, cere ca toată agerimea de minte a lumii să născocească noi dorinţe pentru el, pentru că singura odihnă pe care o mai preţuieşte este în clipa dorinţei. Spiritul lui ar vrea să-l tragă în sus, dar nu reuşeşte pentru că Nero nu-i oferă decât satisfacerea dorinţei.

Şi totuşi tu eşti un disperat. Nu din motive concrete însă, ci spirituale: spiritul tău aleargă înainte pentru că deşi ai ghicit vanitatatea tuturor lucrurilor, nu te-ai oprit. Te foloseşti de orice ocazie care ţi se oferă pentru a te abandona plăcerii, îţi dai seama în acelaşi timp că acest lucru este doar vanitate şi astfel te afli mereu în afara ta însuţi, ceea ce înseamnă că te afli în disperare.

Melancolia este un păcat, unul instar omnium, e păcatul de a nu-ţi exercita voinţa în mod profund şi sincer.

Fiindcă, deşi nu există decât o împrejurare când acest cuvânt „alegere” are semnificaţia lui absolută şi anume atunci când se află faţă-n faţă adevărul, dreptatea şi sfinţenia cu instinctele, dorinţele, patimile întunecate şi pierzania, este totuşi important să faci o alegere corectă chiar când este vorba de lucruri neînsemnate.

Nu ştii oare că spre miezul nopţii toată lumea îşi scoate masca? Crezi că poţi râde la nesfârşit de viaţă? Crezi că poţi evita miezul nopţii? Ţi-e frică? Am cunoscut indivizi care, tot înşelându-i pe alţii, nu-şi mai puteau arăta nici faţă de ei înşişi adevărata fire. Am văzut indivizi care se jucau mereu de-a v-aţi ascunselea cu ei înşişi până ce au reuşit să impună altora nebunia din capul lor. Îţi poţi imagina ceva mai teribil ca situaţia în care ţi-ai vedea fiinţa decompunându-se într-o mulţime de fiinţe, să te vezi pe tine devenind mai mulţi indivizi diferiţi, ca acei demoniaci nefericiziţi pierzând astfel ce e mai nobil şi mai sfânt în om, adică puterea solidară a personalităţii?

…felul cum îţi foloseşti tinereţea nu este un lucru indiferent, ci te afli în faţa unei alegeri, unui adevărat „sau…sau”. Dacă uităm să caluculăm mersul timpului, ajungem într-un moment în care va deveni inutil să ne mai punem problema alegerii, nu pentru că făcuserăm alegerea înainte, ci pentru că am neglijat s-o facem când trebuia.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Citate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Søren Kierkegaard – Scrisoare către un prieten

 1. Silviu Cârlescu zice:

  Beni citeşte, te rog, cartea lui Francis Schaeffer „Trilogia”.

  • horvathliviu zice:

   Silviu dragă, în Trilogia lui Schaeffer Kierkegaard e cam spurcat. Nu asta e în realitate. Citeşte-l tu întâi pe Kierkegaard să îţi formezi tu o părere despre el, şi spoi citeşte păreri. La fel ca şi Scriptura. Nu o citi prin interpretările date de alţii.

 2. Nu am citit pana acum Kierkegaard, dar voi face asta datorita extrasului, care mi-a oferit un sentiment inaltator.
  Multumesc pentru postare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s