Caragiale călcat în picioare de Păunescu


Mormântul lui Caragiale a fost călcat în picioare la înmormântarea lui Păunescu: „Sutele de curioşi s-au urcat cu picioarele pe pietrele funerare ale celor mai cunoscuţi scriitori români. Mormintele lui I.L. Caragiale şi Nichita Stănescu au devenit adevărate „loje” neîncăpătoare pentru cei care vroiau să-l mai vadă o dată pe Adrian Păunescu. Doar mormântul lui Mihai Eminescu a rămas neatins.” (ziarul Adevărul) Lui Nichita Stănescu îi respect stilul și opera. Pe lângă acestea, mai știu că a fost un om dedicat plăcerii.

Nu pot trece atât de ușor peste această călcare în picioare a lui Caragiale. Nu a fost doar una fizică. Consider că dramaturgul român a fost călcat în picioare prin punerea lui Păunescu în același rang cu el. Doi oameni total diferiți. Unul a fost gata să-l perieze pe Ăl Bătrân până acolo încât i-a profețiț și scamele care aveau să i se pună pe sacou. Celălalt a fost gata să-i perieze până la scalpare pe aceia care meritau disprețul societății. Caragiale nu s-a dat înapoi de la a ironiza, pe bună dreptate, moravurile ușoare ale societății: fie prin operele sale, fie în ziare. El a avut demnitatea să părăsească țara chiar și când a fost acuzat pe nedrept, nevinovăția fiindu-i dovedită prin judecată cu ajutorul avocatului și prietenului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Ce mult s-au schimbat lucrurile. Caragiale a avut bunul simț de a părăsi țara pentru că a văzut că nu a mai fost plăcut de oameni. Păunescu a fost un oportunist despre care s-a dovedit că a fost un tovarăș credincios mai mult propriilor interese decât țării și noi îl încoronăm cu surle și cu trâmbițe că a fost cel mai extraordinar poet care a existat vreodată. Nici măcar nu a avut respectul să abordeze subiectul odelor scorni(cis)te pentru siguranța și îngrășarea propriul șorici. Nu degeaba a avut obrazul gros. A avut multe de ascuns în spatele lui.

Dragă români, oare nu l-am dat pe Caragiale din mână pentru păunul de pe gard?

 

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Biografii, Viaţă şi moarte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Caragiale călcat în picioare de Păunescu

 1. Alina Cruceru zice:

  🙂

 2. Viorel Cruceru zice:

  Elucubrațiile poetice lui Păunescu au fost la mare cinste pentru o națiune care a trăit și trăiește în compromis ca și el. Cameleon, este ceea ce românul știe să fie cel mai bine. Motrice universală la un strung Universal(marcă comunistă). Fie că e compromisul conştinţei, al culturi, al spiritualității(ce să mai zic de religie pentru că în sine fiecare religie este un compromis uman cu forme spirituale) noi suntem experți. Cel mai bine ilustrează următoarea glumă starea poetului Păunescu, glumă care circula în perioada comunistă:
  C.C. al PCR a ieșit la vânătoare organizată de păsărele sălbatice. Dar cum erau bătrâni și nu mai vedeau bine, trăgeau cu spor pe lângă ele. Păsărelele zburau înnebunite care încotro. C.C-işti suparăți trăgeau şi cu mai mare spor. Nimic. Nici una nu era lovită. Păunescu era şi el acolo şi a făcut aceste versuri, adresându-se celor din C.C
  Tovarăşi!Vedeți aceste păsări?
  Deși-s împuşcate zboară!
  Şi-n zborul lor le ţine dragostea de ţară!

 3. alexghita zice:

  Unii nu au vazut in Paunescu decat un comunist. Asta tine mai degraba de caracter decat de geniul literar. Nimeni insa nu poate contesta valoarea lui ca si poet. Pe de alta parte nu e Paunescu vinovat ca oamenii i-au calcat in picioare maormantul lui Caragiale. Nu cred ca el ar fi fost de acord cu ce au facut oamenii aceia la inmormantarea lui. Si sincer Beni, nu Paunescu i-a calcat in picioare mormantul lui Caragiale. Incerci o figura de stil exagerata. Mai mult tinzi sa nu faci diferenta intre cine a fost Paunescu ca om de cultura si greselile de sub comunism. Pe de alta parte nici Caragiale nu a fost un sfant daca vrei sa amestecam lucrurile. Poate ca a avut el curajul sa apostrofeze societatea (desi nu se pot compara timpurile celor doi) dar in ce priveste moralitatea lui, scuze, dar lasa de dorit. Ma refer la viata lui amoroasa.

  • all zice:

   Alexgita Iti recomand un articol de pe blogul lui T. R. U (Traian Radu Ungureanu ) despre Paunescu.Campionul unei mari iubiri de sine. Si l-am citit pe Paunescu dar TRU are mare dreptate.

  • L-am folosit pe Caragiale ca pe un reprezentant al celorlalți scriitori români de valoare. Păunescu a fost umflat ca un balon cu aer. Ok, a fost sub regim și le-a cântat în strună. Dar la ani buni după comunism când îi cântă ode lui Ceașescu nu arată caracterul lui? Nu vorbesc de moralitate, vorbesc de principiile firești pe care și lumea le consideră normale.
   Trebuie ținut cont și de valoarea scriitoricească și de impactul asupra societății, fie el și post-mortem. Ce mare poezii a scris Păunescu? Dacă ar fi fost cu adevărat mare, atunci ar fi ajuns în cărțile de școală chiar în timpul vieții.
   Despre Păunescu nu pot spune decât că a fost un om cu greutate, mare greutate corporală și nicidecum literară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s