Îndurare în îndurerare


„Plângeţi cu cei ce plâng” ne spune Pavel în Romani 12:15. Ştim să râdem cu cei ce râd, ştim să ne bucurăm cu cei ce bucură, dar ştim să plângem sincer cu cei ce plâng? Numai cine a plâns din pricina morţii unei persoane apropiate poate plânge cu sinceritate cu o persoană ce a trecut prin aceeaşi suferinţă. Când cineva drag trece printr-o astfel de durere, în acele momente cicatricile inimii tale sunt trezite la viaţă şi în timp ce îţi ţii ruda sau prietenul în braţe şi lacrimile din ochii pretenului tău cad pe braţele tale, acest lichid sărat are efectul de a deschide rana ta şi de a pune sare pe ea. Atunci devii sincer şi plângi cu cel ce plânge. El ştie asta şi nu de lacrimile tale se simte mângâiat, ci de sentimentul înţelegerii pe care i-l transmiţi. În acele clipe, primeşte îndurare în îndurerare.

Să plângi cu cei ce plâng nu este uşor. Numai cel ce a plâns odată din acelaşi motiv poate plânge şi a doua oară alături de cel îndurerat. Dacă aş fi într-o astfel de situaţie, aş simţi că primesc îndurare, har, bunătate. Nu este uşor să stai alături de o persoană ce a pierdut pe cineva drag şi să-ţi deschizi rănile trecutului tău pentru a-i alina îndurerarea prin redescoperirea îndurerării tale.

Decât să râdem cu (de) cei ce plâng, mai bine să nu încercăm să fim de vreun (ne)folos. Nu toţi avem darul îmbărbătării sau mângâierii. Femeile ştiu să se îm-bărbăteze mai bine decât noi bărbaţii. Metoda lor este unică şi foarte eficientă. Din păcate, de cele mai multe ori bărbaţii au darul îm-femeierii sau dezbărbătării.

Domnul să ne ajute să ştim când trebuie să tăcem şi doar să stăm alături de cei în suferinţă, iar când este nevoie, să oferim îndurare în îndurerare prin cuvinte.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Gânduri, meditaţii;. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Îndurare în îndurerare

 1. Laviniu V. zice:

  Mie mi se pare ca la fel de grea este si partea cu ‘bucurati-va cu cei ce se bucura’. Este usor sa te bucuri cand aproapelui tau ii merge bine intr-un domeniu in care tu nu esti implicat. Dar ce greu iti vine sa te bucuri de succesul aproapelui tau atunci cand esti in acelasi domeniu cu el, cand lui ii ies toate si tie nu, cand el este avansat si tu nu…samd. Desigur, la exterior nu se vede pt ca stim sa mascam totul…dar Dumnezeu stie ca poate nu ne bucuram cu adevarat cu cel ce se bucura.

  • all zice:

   Din aceasta cauza a zis Hristos sa ne bucuram cu cei ce se bucura pentru ca uneori ne este mai usor sa plangem cu cei ce plang decat sa ne bucuram cu cei ce se bucura. Sau si mai rau plangem din cauza celor ce se bucura!

  • Mie unul nu mi-e greu să mă bucur cu cei ce se bucură. Asta depinde şi de la persoană la persoană.
   În ce priveşte proverbul românesc „să moară şi capra vecinului” cred că s-a schimbat. Lumea nu mai este aşa cum era înainte. Astăzi, proverbul nescris şi nerostit cu buzele a devenit „să moară vecinul ca să-i iau capra”.
   În privinţa asta ai dreptate şi tu şi Nicoleta, unora le este greu să se bucure când altora din acelaşi domeniu, clasă, oraş, biserică etc. îi merge mai bine decât ţie. Alţii au darul de a se bucura şi de a plânge când trebuie

 2. Nicoleta zice:

  Subscriu. Mai mult decat atat: balanta inclina greu la capitolul „bucurati-va cu cei ce se bucura”. E un exercitiu pe care il practic din momentul in care am constientizat ce „indruga” mama mea. Am crescut admirand-o ca reuseste sa indeplineasca si aceasta porunca. Presupune efort, lupta cu tine insuti. E un sentiment care trebuie mai mult decat cultivat. Va propun seria „It Came from Within!: The Shocking Truth of What Lurks in the Heart” a lui Andy Stanley.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s