Să muriți bine! Ce învățăm de la moartea lui Adrian Păunescu


Ieri a murit un om. Unul din cei 146.000 care mor în fiecare zi. Unul din cei 100 care părăsesc Pământul în fiecare minut. Numele lui: Adrian Păunescu. Rezultatul? Bocire națională. Unii îl aclamă, alții îl acuză. De ce? N-a murit cum trebuie? Se poate spune așa ceva? Până la urmă, cu o moarte suntem toți datori ne spunea Marin Preda în „Cel mai iubit dintre pământeni”. Da, se poate să mori cum nu trebuie. Să mori greșit.

Adrian Păunescu n-a murit bine. Caracterul și acțiunile lui controversate sunt acuzele  care-i sunt aduse. Totul are de aface cu reputația lui din timpul comunismului.  Ziarele au spus că a avut o relație ambiguă, „cu oscilaţii de la poezii adulatoare pentru Ceauşescu, la critici directe”.  Greșeala de a fii de partea regimului l-a costat scump. Pentru asta, mulți români nu l-au iertat și încă nu-l iartă.

Ce am învățat din asta? Pentru a muri bine, trebuie să trăiești bine. Un bătrân american, la una din zilele lui de naștere, a primit din partea prietenilor urarea obișnuită: „Happy birthday”. El i-a oprit după ceva timp și le-a spus apropiaților lui tineri și bătrâni:

„More important than my birth, is my death. I am closer to it. Don’t wish me happy birthday, but happy deathday.” Atâția oameni trăiesc având reputația intactă 30-40 de ani și spre sfârșitul vieții afli ceva ce îi descalifică și le pătează reputație. Odată stricată, aceasta nu se mai poate repara niciodată.

Sunt tânăr și lucrul cel mai groaznic ar fi să nu mor bine. Vreau să mor având reputația intactă. Desigur, nu doar reputația, ci și sufletul să fie în ordine cu Dumnezeu. Avea dreptate Băsescu când spunea să trăiți bine. Dacă trăim bine, vom muri bine.

Sfârșitul, dragii mei, este mai important ca și începutul. Ne-o spune Solomon și ne-o spune și cartea Evrei: „uitaţi cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire.”

Vă urez tuturor: să muriți bine!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Biografii, Viaţă şi moarte. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Să muriți bine! Ce învățăm de la moartea lui Adrian Păunescu

  1. all zice:

    Multumim de urare si tie le fel, sa mori bine dupa mine!

  2. ioniboni zice:

    Moartea e fireasca dar neinteleasa.
    Mi-a murit catelul de foame, deci clar nu a trait bine.Tata in somn, sa fi trait bine?
    Moartea ramane un mister.Si sa mori bine cred ca e in functie de cum ai trait.Ai facut rau mori rau, ai facut bine, mori usor.Nu stiu.Aberez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s