Diferența dintre Hiroshima/Nagasaki și Cernobîl


6 august 1945. „Băieţelul” (The little boy) a căzut peste Hiroshima. 66,000 de morți și 69,000 de răniți. A urmat „Grasul” (The fat man) la Nagasaki. 39,000 de morți și 25,000 de răniți plus distrugerea completă a orașelor și radioactivitatea ce a persistat în zonă. Efectele nu au fost la fel de mari ca și la Cernobîl. De ce? Spre deosebire de Hiroshima, o cantitate de material radioactiv de 400 de ori mai mare s-a răspândit la ucrainieni. Se estimează că a fost vorba de 6 tone de material radioactiv! A fost nevoie de 9 zile pentru stingerea grafitului. Arderea a fost treptată și a fost un factor esențial în răspândirea radioactivității în atmosferă, dar cel mai mult în sol, iar aceasta a ajutat la persistarea ei până în ziua de astăzi.

Bombele lansate în Japonia au avut o cantitate radioactivă cu mult mai mică. Aceasta a fost diferența ce a permis repopularea și reconstruirea orașelor. Explozia bombelor a avut loc în câteva secunde pe când la Cernobîl explozia primară a generat arderea constantă a materialului radioactiv pentru o perioadă relativ lungă.

Iată AICI poze de la Hiroshima și Nagasaki.

Consider că bombele atomice au fost cu mult mai groaznice decât dezastrul de la Cernobîl. Diferența o văd în motivație: orașele japoneze au fost bombardate cu bună știință de către americani. Se spune că motivul a fost o greșeală de traducere. Și dacă ar fi fost așa, ar fi existat și alte căi de „convingere” a japonezilor ca să se predea.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse, Istorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Diferența dintre Hiroshima/Nagasaki și Cernobîl

  1. ioniboni zice:

    E mult prea trist ca exista , lacomie, egoism, dorinta de putere, rautate etc.
    Din cauza asta exista suferinta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s