Este Biblia o carte pentru ignoranţii ştiinţei?


Prin primăvară am citit o carte care m-a captat prin titlul ei: „Dumnezeu nu crede în atei”. Titlul mi-a provocat curiozitate, cartea nu a fost doar… să zicem… satisfăcătoare. Totuşi, când am ascultat ceva conferinţe de ale autorului şi am văzut pe ce banalităţi insistă uneori, iar pe lângă asta l-am văzut pe Richard Dawkins cum îşi bate joc de „banana man”, mi s-a făcut ruşine să ştiu că oamenii mă pun în aceiaşi oală cu el.

Oricum, în carte am găsit nişte informaţii pe care le ştiu dintr-o revistă, dar nu mi le m-ai aduceam aminte exact. În continuare dau curs citatului:

Biblia vorbeşte despre „cărările mărilor” (Psalmul 8:8). Omul a descoperit existenţa curenţilor oceanici prin anii 1850, însă Biblia afirma deja mai dinainte cu 2800 de ani ceea ce ştiinţa oceanografiei urma să descopere. Matthew Fontaine Maury (1806-1873) este considerat părintele oceanografiei. După ce a observat exprecia „cărările mării” în Psalmul 8:8, Maury l-a crezut pe Dumnezeu pe cânvut şi s-a dus să caute aceste „cărări”: ” Dacă Dumnezeu spune că sunt cărări în mare, eu le voi găsi”. Îi suntem îndatoraţi acestui om pentru descoperirea curenţilor continentali calzi şi reci. Cartea lui de oceanografie, considerată un text fundamental în această privinţă este încă folosită în universităţi. Maury a folosit Biblia ca pe un ghid pentru descoperirile sale ştiinţifice.”

Puteţi găsi mai multe despre Maury AICI.

Biblia nu a fost scrisă pentru a fi un ghid ştiinţific, dar ea poate fi de folos. Desigur, când nu crezi în ineranţa ei, nu poţi accepta unele dovezi istorice, precum potopul, ca fiind autentice. Dar acestea ar putea fi de un real folos dacă ar fi acceptate ca fiind autentice.

Iată alte câteva  informaţii despre Biblie preluate din aceiaşi carte:

Dumnezeu i-a spus lui Avraam ca în a opta zi copiii de parte bărbătească să fie tăiaţi împrejur (Geneza 17:12). De ce în ziua a opta? În ziua aceea factorul de coagulare al sângelui, numit protrombină, atinge cel mai ridicat nivel. Ştiinţa medicală a descoperit că în a opta zi de viaţă sistemul imunitar al corpului uman atinge cel mai înalt nivel.

Biblia ne mai spune că Pământul este rotund: „El (Dumnezeu) şade deasupra cercului Pământului” (Isaia 40:22). Omul a descoperit acest lucru abia 2400 de ani mai târziu.

În perioada în care ştiinţa pretindea că Pământul stătea pe o temelie sau pe un animal mare ori pe un uriaş (1500 î.Hr.), Biblia vorbea despre faptul că Pământul pluteşte în spaţiu: „El întinde miazănoaptea asupra golului şi spânzură Pământul pe nimic (Iov 26:7- 2200 + î. Hr.).

Mai este Biblia doar o simplă carte ignorantă care vorbeşte împotriva ştiinţei şi cunoaşterii intelectuale?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Curiozităţi biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Este Biblia o carte pentru ignoranţii ştiinţei?

 1. David Iach zice:

  Am o intrebare, tu crezi ca autorul Psalmului 8 stia ca exista curentii continentali sau a folosit expresia „cararile marilor” ca pe o metafora?

  • Nu, nu cred ca autorul ştia de „autostrăzile” marii, dar nici Isaia nu a ştiut că vorbeşte despre Isus când a scris Isaia 53, nici David n-a ştiut că se referă la Mesia în multe din profeţiile sale. Fiecare dintre ei a vorbit de la Dumnezeu, mânat de Duhul Sfânt (2 Petru 1:21). Da, se poate ca autorul să fi vrut să spună altceva, dar Dumnezeu să-l călăuzească folosindu-i propriul vocabular pentru a exprima două lucruri diferite: este vorba de aspectul profetic prezent şi aspectul profetic din viitor.
   Tu ce crezi?

 2. David Iach zice:

  Eu cred ca pur si simplu folosea o metafora. Si cred ca e diferita situatia de cea din Isaia unde limbajul nu este acelasi cu cel din Psalmi.

 3. David Iach zice:

  Nu cunosc suficiente despre Matthew Muray ca sa ma pot exprima.

  • Înţeleg ce vrei să spui. Pot să-ţi spun că Benjamin Franklin a fost primul care a făcut o mapă a curenţilor doar din Golful Mexic, dar nu s-a înţeles foarte bine importanţa curenţilor. Muray a luat conceptul din Biblie (asta mărturiseşte fiul său în biografia despre tatăl său: dacă vrei să-l crezi bine, dacă nu, nu trebuie) şi l-a aplicat la nivel global, acesta fiind şi motivul pentru care nu îi sunt atribuite merite lui Franklin: Muray a conştientizat revoluţia pe care „autostrăzile” mării o puteau aduce, pe când Franklin nu realizase atât de bine.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Matthew_Fontaine_Maury
   Dacă vei căuta statuia „Pathfinder of the Seas” o să vezi că este pusă şi o Biblia acolo, aceasta dovedind importanţa credinţei sale.

  • Viorel cruceru zice:

   Cred cu tot respectul cred ca trebuie sa fii atent cum judeci Scriptura în contextul Inspiraţiei Sfintei Scripturi , a Ineranţei. Prin inspiraţia Scripturii înţelegem acea influenţă supranaturală a Duhului Sfânt asupra scriitorilor Bibliei care a făcut ca scrierile lor să fie o înregistrare exactă a revelaţiei sau care a avut ca rezultat faptul că ceea ce au scris ei este realmente Cuvântul lui Dumnezeu .
   1. Moduri greşite de a înţelege inspiraţia Scripturii.
   a. Inspiraţia naturală. Aceasta accentuează în mod greşit măreţia autorilor umani care au fost inspiraţi din interior pentru a crea chiar ei adevărurile Bibliei. Focalizare pe oameni.
   b. Înspiraţia Parţială. Dumnezeu a inspirit numai anumite părţi din cele scrise de autori, unele sunt doar opiniile personale ale scriitorilor sau obiceiurile culturale ale vremii. Fundamentul teologiei liberale.
   c. Inspiraţia mecanică. Oamenii au fost instrumente pasive în mâna lui Dumnezeu. El le-a dictat fiecare cuvânt în parte, iar ei n-au avut nici o contribuţie stilistică sau de exprimare. Şi aici cred că eşti tu Beni când spui ca Isaia şi alţi autori n-au ştiut ce scriu.
   2.Teorii ale inspiraţiei.
   a. Teoria intuiţiei.Inspiraţia este exercitarea unui dar deosebit, probabil unul asemănător cu o abilitate artistică însă cu toate acestea este o înzestrare naturală, o trăsătură permanentă. Scriitorii Scripturii au fost nişte genii religioase. Pe baza acestei teorii nu există nici o diferenţă între Platon, Budha şi alţii.Unii reprezentanţi ai aripi stângi a liberalismului susţin această teorie.
   b.Teoria iluminării. Duhul Sfânt a exercitat o influenţă ( iluminare) asupra autorilor Scripturii, dar ea a cauzat doar o intensificare a puterilor lor naturale. Nu există o comunicare specială a adevărului, nici călăuzire în vederea celor scrise , ci numai o sensibilitate şi o receptivitate sporită în materie de probleme spirituale.
   c. Teoria dinamică.Accentuează combinarea elementului divin cu cel uman în procesul inspiraţiei şi al scrierii Bibliei. Lucrarea Duhului Sfânt constă în dirijarea scriitorului spre gândurile şi conceptele pe care trebuie să le aibă, permiţând personalităţii distincte a scriitorului să contribuie prin alegerea cuvintelor şi expresiilor.
   d. Teoria verbală.Aceasta susţine că influenţa Duhului Sfânt se extinde dincolo de dirijarea gândurilor, asupra alegerii cuvintelor pentru comunicarea mesajului. Lucrarea este atât de intensă, încât fiecare cuvânt este cel pe care Dumnezeu vrea să-l întrebuinţeze în acel moment pentru a exprima mesajul. Scriitorul a folosit personalitatea stilistică în scriere.A se specifica cu mare grijă că aceasta nu este dictare.
   f. Toria dictării.Această teorie susţine că Dumnezeu a dictat efectiv Biblia scriitorilor.Pasajele în care se menţionează că Duhul îi spune cu exacitate autorului ce să scrie, sunt considerate valabile pentru toată Biblia. Aceasta înseamnă că nu există un stil distinctiv care poate fi atribuit diferiţilor autori ai Bibliei.
   3. Modelul Biblic pentru înţelegerea Inspiraţiei.
   a. Scripturile sunt inspirate de Dumnezeu într-un asemenea mod încât cuvintele scrise şi păstrate în Biblie în original sunt de fapt cuvintele pe care Dumenzeu a intenţionat să le avem. 2 Tim.3:16
   i. TOATĂ Scriptura este insuflată de Dumnezeu: TOATĂ Scriptura, fiecare parte a Scripturii, este produsul inspiraţiei Divine.
   ii.Toată SCRIPTURA este insuflată de Dumnezeu: cuvintele folosite şi chiar formele gramaticale folosite în limbile originale, sunt rezultatul supravegherii lui Dumnezeu.
   b. Scrierile Scripturii sunt inspirate , nu scriitorii însăşi. 2 Tim.3:16.
   c. Scriptura cuprinde cuvintele lui Dumnezeu şi El n-i le-a dat prin limba şi personalitatea scriitorilor umani.(2 Petru 1:20-21) Ei au fost mişcaţi de Duhul Sfânt aşa cum vântul mână corabia pe mare.(în original)

 4. Felix zice:

  Isaia 40:12
  „Cine a măsurat apele cu mâna lui? Cine a măsurat cerurile cu palma, şi a strâns ţărâna pământului într-o treime de măsură? ”
  Pentru a se stabili că uscatul reprezintă cca(!) o treime din suprafaţa planetei,în urma unei cartografieri totale,a fost nevoie de trecerea multor secole de descoperiri geografice succesive. Şi totuşi,Isaia…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s