Videoproiectorul: binecuvântare sau blestem pentru biserică?


În ultimii ani s-au înmulţit videoproiectoarele prin bisericile noastre evanghelice şi slavă Domnului că tehnologia ne poate fi de folos. Problema mare este să lăsăm tehnologia să ne facă deservicii prin faptul că ne obişnuieşte să fim leneşi.

Cred că unul din deserviciile pe care ni le putem aduce este să proiectăm textul biblic. De ce spun asta? Pentru că în scurt timp fraţii vor renunţa să îşi mai aducă Bibliile cu ei. Citeşte predicatorul un text, tu te uiţi pe pereţi şi citeşti textul. Booon! După aceasta, proiectarea este oprită. Dacă vrei să faci observaţii proprii, nu poţi că nu ai textul în faţă. Dacă vrei să verifici dacă e biblic predicatorul, tu nu îl poţi verifica. Fără Biblie nu poţi observa şi nu poţi corela cu alte versete.

Dacă vine un musafir, noi ce facem? Înainte, fratele din dreapta sau din stângă se oferea să îl lase să citească din Biblia lui, să se uite la versurile din cartea de cântări. Mai relaţionau, musafirul „nebisericit” putea să-i pună întrebări etc. Acum, îl punem să se uite cu ochii pe pereţi. Nu e de mirare că mai apoi când începe predica, păstorul predică la pereţi.

Nu spune Scriptura „strâng Cuvântul Tău…”? Astăzi nu mai strângem nici măcar în mână Biblia, d-apoi să-l strângem în inimă memorându-l. M-am oprit doar la prima parte a versetului pentru a accentua că trebuie să avem, mai întâi de toate, Cuvântul în mâna noastră, să îl simţim cu pielea noastră, pentru ca mai apoi să-l strângem şi în inimă. Un om care strânge Biblia în mână în timpul săptămânii nu se va dezlipi de ea duminica pentru că este textul proiectat. Aceasta nu face altceva decât să indice atitudinea noastră faţă de Cuvântul lui Dumnezeu.

Poate există situaţii excepţionale, să zicem la evanghelizări. Ok, numai atunci să proiectăm, atunci să zicem că pot trece peste (deşi nu văd absolut necesar nici măcar atunci), dar în rest trebuie să ne bucurăm de privilegiul că putem strânge în mâna noastră Cuvântul lui Dumnezeu tradus în limba maicii noastre şi că îl putem înţelege. Câţi nu şi-au dorit acest privilegiu? Câţi oameni n-au plătit averi pentru a avea nu toată Scriptura, ci doar o parte din ea?

Accept proiectarea versurilor cântecelor, dar prea mult nesocotim şi cartea de cântări. „Şi cartea de cântări e un potir al harului, dar ce puţin sorbim din el” spunea Jim Elliot. Cu siguranţă am învăţa mai repede cântările noi dacă am avea şi note ca să urmărim melodia. Slavă Domnului că acum cărţi de cântări pe note de câţiva ani încoace. Nu ştim toţi muzică, dar e chiar aşa greu să urmăreşti şi să vezi când urcă sau coboară linia melodică? Măcăr taci la măsura unde vezi că nu eşti sigur şi nu ragi ca un măgar.

Este adevărat, nu toţi au carte de cântări şi pentru mulţi nu le sunt de folos notele. Poate acesta este şi motivul pentru care accept proiectarea versurilor. Dar Biblii avem toţi. De ce să nu o aducem cu noi la biserică? Din comoditate, de lene, că ne vede colegul de clasă? Ştiu pe cineva care a mers în Spania şi a căutat o biserică evanghelică, dar nu a găsit. În prima duminică a hotărât să iasă în stradă şi să se uite la oameni să vadă dacă au Biblia cu ei. După port şi după Biblia ce o „strângeau” în mână a putut să-şi dea seama că mergeau la biserică. I-a urmat şi a ajuns la biserică. Din fericire nu a nimerit la martorii lui Iehova, ci la penticostali.

So, aştept şi argumente pro sau alte argumente contra.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Videoproiectorul: binecuvântare sau blestem pentru biserică?

 1. ABL zice:

  videoproiectorul poate avea si alte intrebuintari (ca sa nu-l fi cumparat degeaba 🙂 ), se poate proiecta scheletul predicii pentru cei care nu au capacitatea de a sintetiza dar isi doresc sa ia notite, se pot proiecta prezentari powerpoint cu mesaj pentru suflet care sa puna oamenii pe ganduri si cantari care nu exista in cartea de cantari; deci, de acord!

 2. delia zice:

  Daca se vizualizeaza schita predicii,se retine mult mai usor decit daca e numai auzita.

 3. horvathliviu zice:

  Beni, cum să îl contrazici în timpul predicii? Sau dacă vrei s-o faci după o poți face fără să răsfoiești, doar creștinul trebuie să cunoască Scriptura din doscă-n doscă. Nu la biserică se învață Scriptura. Și oricum , la biserică se interpretează Scriptura , nu se citește.
  Și ce veri tu să contrazici nu e că predicatorul n-a citit bine Scriptura, ci interpretarea lui; iar aici intervine subiectivismul nostru.

  • Am ales cuvântul greșit, am schimbat cu verifica ( e un articol scris acum un an jumătate). Da, nu-l poți opri în timpul predicii, dar cu siguranță o poți face după. Nu mă refer la acele contraziceri de interpretări clare, ci asupra aspectelor clare, evidente. DAr știi cum e, cine nu merge cu Biblia la biserică nici acasă nu o prea folosește (nu o lua ca pe o generalizare pentru că știu că există și execepții). Eu unul verific atent dacă ceea ce s-a spus este din textul amintit sau nu și nu de puține ori am spus mai șoptit mai tare referința sau informația ce fusese greșită. De multe ori verific informatia în SCriptură înainte de a o spune și apoi o spun cu voce tare. Am făcut asta decât în bisericile cunoscute și unde știam că nu ar fi fost o problemă. Eu unul nu mă supăr dacă mi s-ar face astfel în timpul predicării, să mi se corecteze scurt un nume, o referință sau o informație.
   Cred că e o binecuvântare prea mare să putem avea Biblia cu noi ca să o ratăm. Cu siguranță că primii creștini ar fi apreciat această binecuvântare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s