Obiceiuri de nuntă la evrei (6)


5. BISERICA – MIREASA LUI HRISTOS

Noul Testament Îl numeşte pe Isus Hristos Mirele Bisericii, iar Biserica este numită Mireasa Lui. Toate textele care fac referire la această metaforă, o privesc prin prisma obiceiurilor de nuntă evreieşti, aşa că narează nunta Mirelui Hristos cu Mireasa Sa, Biserica, în felul următor:

Hristos a plătit un preţ pentru a-Şi câştiga Mireasa, iar acest preţ reprezintă moharul care trebuia plătit pentru Mireasă. Biserica a fost logodită cu Hristos, simbolul logdnei fiind paharul ce aminteşte de preţul plătit de Hristos pentru ea. Totuşi, Biserica îşi aşteaptă Mirele, iar Acesta i-a promis că îi va pregăti un loc şi acest loc este cerul (Ioan 14:1-3). În acest moment, Mireasa aflată în perioada logodnei îşi aşteaptă Mirele (25:1-13) şi are promisiunea contractului, adică promisiunea făcută de mire prin Ketubah, contract ce este sigilat sau pecetluit de Duhul Sfânt (2 Corinteni 1:22).

Imaginea de sus arată clar faptul că Dumnezeu a prezentat în Biblie relaţia dintre Hristos şi Biserică după modelul căsătoriei evreieşti, iar pentru a observa acest lucru nu este nevoie decât de o cunoaştere detaliată a obiceiurilor de căsătorie evreieşti şi o corelare adecvată a textelor biblice în care este întâlnită metafora relaţiei dintre Hristos şi Biserică. Această imagine este una din cele mai des întâlnite din Noul Testament. În acelaşi fel este prezentată şi relaţia dintre poporul evreu şi Yahwe, în special prorocii fiind aceia care folosesc această metaforă (Isaia, Ieremia, Osea, etc.).

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s