La vânătoare de vulpi


Ceea ce am apreciat întotdeauna la femei a fost că au ştiut valoarea detaliului. Lor le pasă până şi de culoare şerveţelului. Nouă ne pasă de preţ. Ele se uită la cum arată mâncarea, noi ne uităm la câtă este. Ele gustă mâncarea, noi nu ştim decât să halim. Orice domeniu ar fi, ele vor ochi instantaneu detalii pe care un bărbat le poate observa doar după 10 minute de inspecţie atentă. Şi au dreptate. Detaliile ne pot face viaţa mai frumoasă şi uşoară sau mai urâtă şi grea.

În viaţa spirituală lucrurile stau la fel. Cu toţii ne putem feri de lucrurile mari şi le putem împlini „pe cele mai văzute”: nu furăm, mergem la biserică în fiecare duminică, nu ucidem, etc. Dar ce facem cu detaliile? Cât de mult ne iubim duşmanii în gând? Cu vorba îi iubim noi… Sau cât de mult poftim la maşina, notele, rezultatele, slujba, blogul, rating-ul, soţia altei persoane? Tot ce se întâmplă între urechi e doar al nostru. Noi decidem ce se întâmplă acolo. E micro-universul nostru ascuns. Aici se stabilesc şi se văd efectele detaliilor. Dacă acţiunile mari le iau pentru că mi-e frică de ce o să zică  mama, vecinul, pastorul, etc. detalii precum locul în îmi îndrept ochii şi cât îi ţin acolo, ce vorbe i-aş spune la profu’ sau diriga’, (dar le ţin doar în gând), cum mă comport când nu sunt văzut de nimeni, adeveresc ceea ce se află în mintea noastră.

Despre detalii vorbeşte şi Solomon în Cântarea Cântărilor 2:15. Versetul spune: „Prindeţi-ne vulpile, micuţele vulpi care distrug viile, viile noastre care sunt în floare.”

Ce făceau acele vulpi mici? Viile la evrei erau înconjurate de ziduri de piatră pentru a proteja viţa de tot felul de animale (vezi aici Proverbe 24: 31). Problema nu erau vulpile mari sau alte animale, ci doar cele mici. Cele mari nu puteau sări gardul şi nu se puteau infiltra în ogorul din spatele pietrelor. Cele mici puteau însă. Fie găseau o crăpătură în zid, fie săpau pe sub zid, dar în cele din urmă ajungeau să distrugă rodul viţei.

Textul are în vedere relaţia dintre Solomon şi Sulamita, adică dintre soţ şi soţie. Nu apelez la interpretarea alegorică. Când vine vorba de relaţia conjugală, detaliile mici ale vieţii îi aduc bucuria şi tot ele o pot distruge. Un soţ niciodată nu va spune dintr-o dată, într-o dimineaţă: „Astăzi am să-mi înşel soţia şi o să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu”. Totul se întâmplă treptat, diavolul folosindu-se de detaliile pe care soţia sau ceilalţi nu le ştiu. Astăzi o vulpe mică, mâine o piatră dărâmată din zid… Totul începe cu imaginea ce-ţi sare pe ecran în timp ce stai la birou şi ţi se infiltrează în minte. Ea macină şi macină, iar când îţi doreşti ceva, crezi că este peste tot. O ocheadă lungă şi păcătoasă în public ce se transformă într-o holbeală fără limită la ecranul calculatorului în privat; secretara îţi face avansuri, soţia s-a cam îngrăşat în ultima vreme şi-n plus, nu ştie nimeni.

Toate acestea nu durează o zi, nici două, ci poate ani de zile până ajungi să îţi formezi mentalitatea lui Oscar Wilde: „Singurul mod în care poţi scăpa de ispită este să o săvârşeşti”. Căderea e treptată, nedorită, neaşteptată, dar vine dacă nu vânezi vulpile cele mici.

Un cântec extraordinar ce transmite mesajul căderii treptate este interpretat de Casting Crowns. Sunt sigur că sunt destui care nu aprobă stilul muzical, dar cel puţin apreciaţi versurile, sunt realitatea trăită din minţile şi inimile multora. Uneori, nu mereu, muzica este şi o problemă de gust. Sunt şi lucruri pe care nu le agreez la acest grup muzical, dar au versuri care sunt cu mult peste obişnuitele cântece gen „Praise and Worship”. Cercetaţi toate lucrurile şi păstraţi ce este bun.

Versurile pornesc de la un cântecel pe care îl cântam în copilărie:”Ai grijă ochişor unde priveşti”. Cât de adevărate sunt versurile pe care copiii noştri le cântă (n-am încă nici un copil :)).

Iată versurile aici:

Be careful little eyes what you see
It’s the second glance that ties your hands as darkness pulls the strings
Be careful little feet where you go
For it’s the little feet behind you that are sure to follow

It’s a slow fade when you give yourself away
It’s a slow fade when black and white have turned to gray
Thoughts invade, choices are made, a price will be paid
When you give yourself away
People never crumble in a day
It’s a slow fade, it’s a slow fade

Be careful little ears what you hear
When flattery leads to compromise, the end is always near
Be careful little lips what you say
For empty words and promises lead broken hearts astray

It’s a slow fade when you give yourself away
It’s a slow fade when black and white have turned to gray
Thoughts invade, choices are made, a price will be paid
When you give yourself away
People never crumble in a day

The journey from your mind to your hands
Is shorter than you’re thinking
Be careful if you think you stand
You just might be sinking

It’s a slow fade when you give yourself away
It’s a slow fade when black and white have turned to gray
Thoughts invade, choices are made, a price will be paid
When you give yourself away
People never crumble in a day
Daddies never crumble in a day
Families never crumble in a day

Oh be careful little eyes what see
Oh be careful little eyes what you see
For the Father up above is looking down in love
Oh be careful little eyes what you see.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Cultură, Literatură, Muzică;, despre familie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la La vânătoare de vulpi

  1. all zice:

    extraordinară cântare, toată ziua m-am gândit ieri la ea și am ascultat-o în mașina. Știi tu cum ascult eu când sunt singur în mașină muzică. chiar mă gândeam să îl postez după ce am citit postul lui Alin cristea despre Marius Cruceru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s