Oameni cu două suflete


Cum ar fi ca două suflete să locuiască în acelaşi trup? Întrebarea aceasta mi-a fost scoasă în cale de către un neuron în timp ce studiam cartea Iacov. Iată ce spune în 4:8:

καθαρίσατε χεῖρας ἁμαρτωλοί καὶ ἁγνίσατε καρδίας δίψυχοι.

„Curăţiţi-vă mâinile păcătoşilor, sfinţiţi-vă inimile {oameni cu} două suflete!”

Cum pot exista oameni cu două suflete (δίψυχος)? Sufletul unui om este caracterizat de voinţă, raţiune şi sentiment. Aşadar, un trup locuit de două duhuri are toate acestea, dar nu are o singură voinţă, ci două. La fel este şi cu raţiunea şi simţirile lui. Un astfel de om mai este caracterizat de nestatornicie în toate căile sale (în 1:8 apare δίψυχος din nou). Cu alte cuvinte, este locuit de doi stăpâni. Cei doi sunt Duhul Sfânt şi Duhul lui Satan. Nicioadată însă nu va putea să fie pe placul amândurora pentru că cei doi sunt într-o continuă luptă. Se luptă pentru posesie. Amândoi vor să deţină monopolul asupra inimii, acea sfântă a sfintelor a omului în care numai unul singur poate intra.

Inima omului doreşte să fie locuită de duhul lui Satan. Păcatul este cel care îi face buni amici. Amândoi şi-l doresc, tânjesc după plăcerea trecătoare pe care o produce, dar cea mai bucurie pentru duhul lui Satan este să vadă sufletul omului distrugându-se prin păcat.

Spre deosebire de acesta, Duhul Sfânt nu poate locui în inima omului atât timp cât omul se lasă locuit de  Duhul lui Satan. El vreau un templu curăţit, pus deoparte pentru a fi doar în posesia Lui. Când omul acceptă să fie locuit de Duhul Sfânt, acesta nu acceptă să locuiască într-un templu ce a fost pângărit de păcat. Ştie că inima omului va iubi în continuare păcatul. De aceea, Dumnezeu a hotărât să dărâme vechiul templu al inimii şi să zicească un templu nou, o inimă ce nu a cunoscut păcatul. Vechea inimă este o inimă a vanităţii, o inimă ce nu poate fi sensibilă la cuvintele lui Dumnezeu. De aceea, El promite că “vă voi da o inimă nouă şi voi pune în voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatreă şi vă voi da o inimă de carne.” (Ezechiel 36:27)

Oamenii cărora se adresează Iacov au fost curăţiţi odată de Duhul Sfânt, dar după un timp au dorit din nou compania lui Satan. Fratele Domnului îi avertizează că nu trebuie să se mai lase posedaţi de duhul lui Satan, ci trebuie să îşi sfinţească fiinţa interioară, să îşi pună deoparte inima doar pentru un singur proprietar: fie Duhul lui Satan, fie Duhul Sfânt.

Când vine vorba de Dumnezeu, El nu lucrează cu jumătăţi de măsură. El nu acceptă să fie   co-proprietar cu Satan. El vrea să te locuiască în ÎNTREGIME pentru că în templul inimii nu este loc decât pentru un Stăpân. Alege astăzi cui vrei să slujeşti.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în meditaţii;. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s