Moartea lui Iuda, o contradicţie biblică?


Există pasaje în Scriptură care par să se contrazică. Un astfel de episod este moartea lui Iuda. Matei 27:5 ne spune că vânzătorul s-a spânzurat, dar Fapte 1:18 ne spune că „a căzut cu capul în jos, a plesnit în două prin mijloc şi i s-au vărsat toate măruntaiele.” Cum armonizăm aceste două versete?Cred că ar fi absurd să spunem că s-a spânzurat, iar după aceasta a căzut şi s-a „rupt”.  Unii, din prea mult zel, au folosit şi acest argument jalnic. Augustin a fost unul dintre aceştia. Făcând aceasta, am abuza chiar şi de logica bunului simţ. Numai dacă ar fi folosit aţă ar fi avut cum să cadă. Cu siguranţă a folosit sfoară (după cum ar acţiona orice profesionist ce vrea să reuşească). Ca să aibă o căzătură aşa puternică încât să i se crape în bucăţele trupul ar fi trebuit să fie o distanţă destul de mare până la pământ şi nu-mi pot imagina vreun scenariu plauzibil pentru asta.

Răspunsul? Iuda s-a întors în seara de joi la preoţi şi bătrâni (Matei 27:3) pentru a le mărturisi că regretă că a vândut sânge nevinovat (v.4). Lor nu le-a păsat, Iuda nu a mai putut face nimic, şi ca urmare s-a spânzurat în seara respectivă. În aceeaşi noapte trupul i-a fost descoperit şi au fost nevoiţi să scape de el fără a-l înmormânta cum se cuvine pentru că Paştele începuse (prima zi a sărbătorii pascale începea de joi seara-ziua a 14-a a primei luni- deoarece ziua la evrei se termină când pe cer erau vizibile trei stele). Dacă trupul ar fi fost ţinut în cetate, atunci cetatea ar fi devenit necurată ( pentru că exista un mort în interiorul ei şi sărbătoarea Paşteului nu s-ar mai fi putut ţine (vezi Numeri 9). Astfel, trupul i-a fost luat şi aruncat peste zidurile cetăţii (porţile erau închise noaptea şi în plus, trebuiau să scape de mort cât mai repede) în valea Hinom. Mortul „a căzut cu capul în jos, a plesnit în două prin mijloc şi i s-au vărsat toate măruntaiele.

O altă contradicţie este legată de terenul cumpărat. Matei spune că preoţii au cumpărat „ţarina olarului”, dar Fapte 1:18 spune că Iuda a dobândit acel ogor. Iată răspunsul:

Iuda a dat banii înapoi preoţilor, dar aceştia nu putea fi reintroduşi în casieria templului pentru că erau preţ de sânge. Preoţii s-au sfătuit cum să acţioneze (Matei 27:7-la câteva zile după moartea lui Iuda ar fi logic să credem) şi au hotărât să cumpere ogorul olarului, însă nu în numele templului, ci în numele lui Iuda. Vă rog să observaţi că Fapte 1:18 spune că a dobândit, nu că ar fi cumpărat. În Matei 27:7 se foloseşte termenul ἀγοράζω (a cumpăra), pe când Luca foloseşte verbul κτάομαι în Fapte 1:18 şi înseamnă „a lua, a obţine, a poseda, a dobândi, a căpăta.” Acest verb prezintă o subtilă conotaţie a posesiei, spre deosebire de verbul ἀγοράζω. Poţi cumpăra un produs pentru cineva sau în numele cuiva, dar să nu fie al tău. Tot aşa şi preoţii au cumpărat ogorul olarului în numele lui Iuda şi de aceea Scriptura spune că „a dobândit un ogor cu plata nelegiuirii lui”. Cu alte cuvinte, terenul a fost cumpărat în numele lui post-mortem (cu banii ce îi aparţineau lui Iuda) , iar după această tranzacţie numele terenului a fost schimbat în ogorul sângelui.

Scriptura are întotdeauna dreptate în cele din urmă. Se spune că C. S. Lewis nu a mai crezut în veridicitatea istorică a Bibliei datorită lipsei de armonie dintre textele ce vorbesc despre moartea lui Iuda. Dumnezeu foloseşte astfel de contradicţii pentru a ne testa credinţa şi încrederea în El. Trebuie să credem şi să cercetăm pentru a căpăta răspunsul de la El. Dacă nu vom găsi răspunsul aici, sunt sigur că în cer îl vom afla.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Curiozităţi biblice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Moartea lui Iuda, o contradicţie biblică?

 1. Pingback: De ce n-au creștini Iude prin biserici. Între căința lui Iuda și pocăința lui Saul | Beni Cruceru

 2. Pingback: De ce n-au creștinii Iude prin biserici. Între căința lui Iuda și pocăința lui Saul | Beni Cruceru

 3. Un pacatos zice:

  Si daca s-a rupt creanga, nu funia sub ( greutatea pacatului lui) Iuda?

 4. georgiana zice:

  sunt cunoscute cazuri de oameni care s-au spanzurat de crengile copacilor iar aceastea s-au rupt sub greutatea lor , iar acestia cazand au plesnit si l-i s-au varsat intestinele.
  nu stiu de ce se cauta nod in papura. daca nici Biblia nu mai este credibila ce ne mai ramane.
  Eu cred ca ar trebui sa tratam lucrurile sfinte cu mai mult respect.
  La revedere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s